Gaumont

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gaumont
Gaumont
Právna formaverejne obchodovaná spoločnosť
Založená1895
ZakladateľPierre Lescure
SídloBoulogne-Billancourt, Francúzsko
PôvodFrancúzsko Francúzsko
Dcérske spoločnostiGaumont Télévision, Gaumont Animation, Gaumont Vidéo, GP Archives, Éditions La Marguerite
VlastníkNicolas Seydoux (od 1975)
Farby spoločnostičervená, čierna a biela
Jedna z pobočiek.

The Gaumont Film Company, často skrátená na Gaumont, je francúzska filmová spoločnosť so sídlom v Neuilly-sur-Seine vo Francúzsku.[1] Založená inžinierom a vynálezcom Léonom Gaumontom (* 1864 – † 1946) v roku 1895 a je najstaršou existujúcou filmovou spoločnosťou na svete, ktorá vznikla pred inými firmami ako Pathé (založená v roku 1896), Titanus (1904), Nordisk Film (1906) alebo Paramounta Nikkatsu (1912).

Gaumont prevažne produkuje, koprodukuje a distribuuje filmy a v roku 2011 95 % konsolidovaných výnosov Gaumontu pochádzalo z filmovej divízie. Spoločnosť sa čoraz viac stáva producentom televíznych seriálov so svojou americkou dcérskou spoločnosťou Gaumont International Television, ako aj s existujúcimi francúzskymi výrobnými funkciami.

Gaumont riadi Nicolas Seydoux (prezident), Sidonie Dumas (generálna riaditeľka) a Christophe Riandee (zástupca generálneho riaditeľa). V druhej polovici 20. storočia bol šéfom Gaumontu Alain Poiré.

Najstaršia filmová spoločnosť na svete Gaumont bola aj výrobcom fotoaparátov, laboratórií na tlač filmov (GM Film), filmových štúdií (Cité Elgé) a okruhu kín.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Gaumont

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Gaumont na oficiálnom webe (po francúzsky)