Filmové štúdio

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Black Maria – prvé filmové štúdio na svete (New Jersey – 1893).

Filmové štúdio (iné názvy: filmový ateliér, filmový komplex) je budova, objekt alebo miesto určené na výrobu kinematografických a televíznych filmov alebo iných audiovizuálnych projektov.[1][2] Pre zlé natáčacie podmienky v reálnych stavbách sa väčšina projektov zvykne natáčať vo filmových štúdiách. K štúdiu sa zvyčajne pripájajú ďalšie zariadenia podporujúce filmovú produkciu ako šatne, maskérne, kostymérne, trikové miestnosti, sklady scén a dekorácii, dielne, ateliéry, kancelárie, archívy, premietárne, auditória či strižne.

Prvé filmové štúdio vo Francúzsku, ktoré navrhol Georges Méliès v roku 1897 v Montreuil.[3]

História[upraviť | upraviť zdroj]

Keďže prvé filmy boli ešte veľmi neosvetlené, museli sa výrobcovia filmov v ranej ére nemého filmu spoliehať na slnečné svetlo. Prvými filmovými ateliérmi boli preto veľké presklené domy. Slnečné svetlo bolo tiež jedným z hlavných dôvodov, prečo sa americký filmový priemysel, pôvodne založený na východnom pobreží, až v prvej dekáde 20. storočia presťahoval do slnečnej Kalifornie, do Hollywoodu. Neskôr, po prvej svetovej vojne, silné elektrické lampy nahradili slnečné svetlo a ateliéry sa stavali tmavšie a uzavretejšie (vládcom sa stalo umelé svetlo). Začiatkom príchodu zvukových filmov sa museli všetky štúdia odhlučniť. Začiatkom 80. a 90. rokov sa často filmári vrhali do reálneho sveta, čím množstvo štúdii strácalo na význame.[4] Príchodom modernej doby sa štúdia opäť využívajú, zdokonaľujú a skvalitňujú. V súčasnosti kvalitné štúdia obsahujú takzvané zelené plátna / steny, ktoré slúžia na CGI efekty.

Filmové štúdia v rôznych krajinách[upraviť | upraviť zdroj]

Slovensko[upraviť | upraviť zdroj]

Filmové ateliéry Koliba boli založené v roku 1949 v Bratislave a od začatia ich prevádzky v roku 1953 v nich vzniklo vyše 400 celovečerných filmov, vyše štyri tisícky krátkych dokumentov, animovaných a spravodajských filmov. Štúdio Koliba, a. s., v roku 1996 Kolibské ateliéry sprivatizovalo. V súčasnosti areál patrí TV JOJ.


Televízne štúdio Bratislava je televízne štúdio patriace pod RTVS, ktoré poskytuje služby v oblasti televízneho vysielania.


DNA Production je slovenské filmové štúdio, ktoré vlastnia a prevádzkujú producenti Peter Bebjak a Rasťo Šesták. Spoločnosť bola založená 23. mája 2001 a do obchodného registra ju Okresný súd Bratislava I zapísal 14. júna 2001.


Studio 727 je slovenské filmové štúdio, ktoré bolo založené v roku 1997. Ateliéry sa nachádzajú severne pol kilometra od jazera Kuchajda v mestskej časti Nové Mesto.

Česko[upraviť | upraviť zdroj]

Barrandov Studio je komplex filmových štúdií v Prahe v štvrti Barrandov, ktorý bol vytvorený v roku 1931. Tieto filmové ateliéry sú najväčšie v Česku a jedny z najväčších v Európe. Barrandovské štúdiá ponúkajú kompletné služby, schopné pokryť všetko, čo sa spája s filmovým natáčaním, pre filmové produkcie z Česka i zahraničia.

Francúzsko[upraviť | upraviť zdroj]

Cité du Cinéma alebo Studios de Paris je komplex filmových štúdií podporovaný a založený filmovým režisérom a producentom Lucom Bessonom. Areál sa nachádza sa v Saint-Denis, na severnom predmestí Paríža, v zrekonštruovanej elektrárni, ktorá bola uvedená do prevádzky v roku 1933. Bol slávnostne otvorený 21. septembra 2012. Komplex obsahuje 9 filmových hál s celkovou plochou 11 tisíc metrov štvorcových.


Studios de Bry je filmové štúdio nachádzajúce sa v Bry-sur-Marne, neďaleko inštitúcie Institut national de l'audiovisuel (INA). S ôsmimi nakrúcacími halami a zastavanou plochou 50 000 patria medzi najväčšie štúdiá vo Francúzsku. Rozloha celého komplexu je asi dvanásť hektárov, súčasťou ktorého je aj vlastný backlot.


Studios du Point du Jour, známe ako Studios de Billancourt, boli legendárne filmové štúdiá, ktoré založil Henri Diamant-Berger v roku 1922 na 49 quai du Point-du-Jour v Boulogne-Billancourt a boli zatvorené v roku 1992, kvôli požiaru. Zbúrané boli v roku 1995 a na ich mieste aktuálne stoja budovy Canal+. V najväčšom rozmachu zaberala plocha celého areálu dva hektáre.


Studios de Boulogne je filmové štúdio, ktoré sa nachádzajú v Boulogne-Billancourt, medzi Avenue Jean-Baptiste-Clément a Rue de Silly. Dve najvýznamnejšie filmové štúdiá vo Francúzsku (Billancourt a Boulogne) boli od seba vzdialené asi dva kilometre vzdušnou čiarou. Štúdiá de Boulogne vznikli v roku 1941 ako konkurent Billancourtu. V súčasnosti fungujú pod názvom Canal Factory a zameriavajú sa primárne na televíznu tvorbu.


Studios de la Victorine sú filmové štúdiá vytvorené v roku 1919 v Nice.[5][6][7] Štúdia obsahujú desať natáčacích hál s celkovou rozlohou okolo 6000 .


Studios d'Épinay alebo Studios Éclair je filmové štúdio nachádzajúce sa v Épinay-sur-Seine v Seine-Saint-Denis. V roku 1907 založili priemyselník Charles Jourjon a Ambroise-François Parnaland Laboratoires Éclair. Spoločnosť Éclair bola pôvodne určená na výrobu filmov. V rokoch 19081918 bola Éclair treťou francúzskou firmou po Gaumont a Pathé.


Medzi ďalšie významné štúdia vo francúzsku patria alebo patrili:

  • Franstudio:
  • Studios d'Arpajon (1987 – 2012 a potom od roku 2018)
  • Studios du Lendi[8]
  • Studios de Montreuil (1904 – 1929)
  • Studios de Saint-Laurent-du-Var (1920 – 1944)
  • Transpa studios:
    • Studios de Saint-Ouen (cca 1970 – )
    • Studio d’Angoulème
    • Studio de Tourcoing
    • Studio de La Courneuve
  • Studio Chevojon
  • Studios de France

Spojené kráľovstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Pinewood Studios je britské filmové a televízne štúdio nachádzajúce sa v dedine Iver Heath v Anglicku. Nachádza sa približne 18 míľ (29 km) západne od centra Londýna. 007 Stage s plochou necelých 5000 m² je jednou z najväčších filmových hál na svete. Prvé zmienky o štúdiách siahajú do roku 1934.


Shepperton Studios je filmové štúdio nachádzajúce sa v Sheppertone, Surrey, Anglicko, s históriou siahajúcou až do roku 1931. Teraz je súčasťou Pinewood Studios Group.

USA[upraviť | upraviť zdroj]

Universal Studios Lot je komplex televíznych a filmových štúdií, ktorý sa nachádza na 100 Universal City Plaza v Universal City v Kalifornii a je súčasťou celého komplexu Universal Studios, ktorý zahŕňa priľahlý zábavný park Universal Studios Hollywood a komplex filmových štúdií Universal Studios Lot. Pozemok oficiálne otvoril brány Universal City 15. marca 1915. Dnes sa areál Universal Studios skladá zo 400 akrov a zahŕňa viac ako 30 filmových hál.

Nemecko[upraviť | upraviť zdroj]

Studio Babelsberg je filmové štúdio, ktoré sa nachádza v Postupime-Babelsbergu pri Berlíne v Nemecku, je druhým najstarším veľkým filmovým štúdiom na svete, ktorému predchádzalo len dánske Nordisk Film (od roku 1906), ktoré produkuje filmy od roku 1912. S celkovou rozlohou areálu približne 460 000 štvorcových metrov a štúdiami s rozlohou približne 25 000 štvorcových metrov je najväčším európskym filmovým štúdiom.


Bavaria Studios je filmové a produkčné štúdio, ktoré sa nachádzajú v Mníchove, hlavnom meste regiónu Bavorsko v Nemecku, a sú dcérskou spoločnosťou Bavaria Film.

Taliansko[upraviť | upraviť zdroj]

Cinecittà je filmové štúdio ležiace na via Tuscolana na juhovýchodnom okraji Ríma, založené v roku 1937. Nachádza sa v ňom dvadsaťdva hál slúžiacich na natáčanie i postprodukciu, zaberá rozlohu štyridsiatich hektárov a je strediskom talianskej kinematografie. Vzniklo v ňom viac ako tritisíc filmov a televíznych relácií.

Španielsko[upraviť | upraviť zdroj]

Ciudad de la Luz nachádzajúce sa v oblasti Aguamarga (Alicante, Španielsko), bolo veľké audiovizuálne centrum s rozlohou 320 000 metrov štvorcových, venované svetu kinematografie. Od otvorenia v roku 2005 do zatvorenia v roku 2012 sa v priestoroch štúdia nakrútilo približne 60 filmov.

Dánsko[upraviť | upraviť zdroj]

Nordisk Film je dánska filmová spoločnosť založená v roku 1906 v Kodani filmárom Ole Olsenom.

Poľsko[upraviť | upraviť zdroj]

Alvernia Studios je filmové štúdio nachádzajúce sa v obci Alwernia. Komplex, ktorý bol vybudovaný v roku 2000, pozostáva z trinástich kupol s rozlohou 13 000 m².

Maďarsko[upraviť | upraviť zdroj]

Mafilm Studios založený v roku 1948. Je najväčším a najvýznamnejším filmovým štúdiom v Maďarsku a strategickou základňou pre maďarský filmový priemysel.

Rusko[upraviť | upraviť zdroj]

Mosfilm (rusky: Мосфильм) je filmové štúdio, ktoré patrí medzi najväčšie a najstaršie v Ruskej federácii a v Európe. Spoločnosť bola založená v roku 1924 v ZSSR.

Mexiko[upraviť | upraviť zdroj]

Estudios Churubusco je jedným z najstarších a najväčších komplexov na nahrávanie filmov v Latinskej Amerike, ktorý sa nachádza v Churubusco, južne od Mexico City. Štúdiá Churubusco boli otvorené v roku 1945.

Maroko[upraviť | upraviť zdroj]

Atlas Corporation Studios je filmové štúdio nachádzajúce sa v Ouarzazate v Maroku a vytvorené v roku 1983 Mohamedom Belghmim.

India[upraviť | upraviť zdroj]

Bollywood je neformálne meno jedného z centier indického filmového priemyslu sídliaceho v Bombaji. Vzniklo zložením názvu mesta Bombaj a Hollywoodu, centra amerického filmového priemyslu.

Čína[upraviť | upraviť zdroj]

Hengdian World Studios je filmové štúdio nachádzajúce sa v Hengdian, čínskom meste Dongyang v provincii Zhejiang. Je to jedno z najväčších filmových štúdií na svete. Výstavba sa začala v polovici 90. rokov 20. storočia a odvtedy stále pokračuje.

Japonsko[upraviť | upraviť zdroj]

Studios Shōchiku je japonské filmové štúdio v Kyoto, ktoré vzniklo začiatkom 20. storočia a obsahuje 6 natáčacích hál.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. STUDIO : Définition de STUDIO [online]. www.cnrtl.fr, [cit. 2023-06-24]. Dostupné online.
  2. Filmová Abeceda [online]. www.filmpress.sk, [cit. 2023-10-18]. Dostupné online.
  3. TOURISME, Seine-Saint-Denis. Histoire de Georges Méliès et des studios de cinéma de Montreuil [online]. Seine-Saint-Denis tourisme, [cit. 2023-06-24]. Dostupné online. (po francúzsky)
  4. Billancourt: Belmondo, Delon, Gabin a ti druzí (2020) | ČSFD.sk [online]. [Cit. 2024-02-15]. Dostupné online.
  5. Studios de la Victorine - Nice Azur [online]. www.niceazur.com, [cit. 2023-06-25]. Dostupné online.
  6. LES STUDIOS DE LA VICTORINE - Studios de Cinéma à Nice - Nice City Life [online]. nice.city-life.fr, [cit. 2023-06-25]. Dostupné online.
  7. À 07H28, Par Yves Jaeglé Le 22 septembre 2019. Les studios de la Victorine à Nice : Hollywood sur la baie des Anges [online]. leparisien.fr, 2019-09-22, [cit. 2023-06-25]. Dostupné online. (po francúzsky)
  8. YUMPU.COM. brochure studios du lendit - Euro Media France [online]. yumpu.com, [cit. 2023-12-04]. Dostupné online. (po francúzsky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]