Giovanni da Verrazano

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Giovanni da Verrazano
Giovanni da Verrazano, rytina od F. Allegriniho (1768)
Giovanni da Verrazano, rytina od F. Allegriniho (1768)
Narodenie1458
Val di Greve, Taliansko
Úmrtie1528
Malé Antily
PodpisGiovanni da Verrazano, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Giovanni da Verrazano

Giovanni da Verrazano (* 1485, Toskánsko, Taliansko – † 1528, Malé Antily) bol jeden z prvých objaviteľov Nového sveta, preskúmal východné pobrežie severnej Ameriky (New York Bay, Block Island a Narragansett Bay, Severnú a Južnú Karolínu).

Bol prvým Európanom, ktorý objavil dnešný New York (1524).[1]

Jeho cieľom bolo preskúmať pobrežie Nového sveta a nájsť cestu do Orientu. Veril, že do Ázie sa dostane priechodom medzi severnou a južnou Amerikou. A tak ho vybral francúzsky kráľ František I., aby sa vydal do tejto oblasti a objavoval nové a rýchlejšie cesty do Orientu.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Skoré roky[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa okolo roku 1485 v rodinnom hrade v blízkosti Val di Greve (neďaleko Florencie)[2][3][4][5][6]. Giovanniho otec Alessandro da Verrazano a matka Fiammetta Capella vlastnili tkáčsku továreň na hodváb. Jeho otec mal dvoch synov, staršieho Giovanniho a mladšieho Gerolama. Celá rodina sa rozhodla odísť z Toskánska do Francúzska. Obaja bratia mali záujem o podnikanie.

Florencia[upraviť | upraviť zdroj]

Keď mal desať rokov, jeho rodina sa vrátila späť do Talianska. Otec chcel, aby videli svoju rodnú krajinu a starých rodičov. Cestovali cez rieku Rýn do Stredozemného mora, potom do prístavu Janov a odtiaľ kočom do Florencie. Cesta im trvala dva až tri týždne. Giovanni si Florenciu zamiloval a želal si ostať tu po celý svoj život, neskôr sa však vrátili späť do Francúzska. V 17. rokoch podnikal cesty do Talianska, kde aj študoval a naučil sa lodnú navigáciu. Po štúdiách sa stal námorníkom.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Giovanni da Verrazano [online]. The University of Memphis, [cit. 2013-07-19]. Dostupné online. (anglicky)[nefunkčný odkaz]
  2. MORISON, Samuel Eliot. The European Discovery of America: The Northern Voyages. New York : Oxford University Press, 1971. ISBN 0-19-215941-0. S. 283.
  3. Giovanni Da Verrazzano, “Life” – Centro Studi Da Verrazzano. Archivované 2012-01-15 na Wayback Machine
  4. Henry C. Murphy, The Voyage Of The Verrazzano, Kessinger Publishing, 2004, p. 90. – Google Books
  5. Dale Anderson et al., Explorers and Exploration, Marshall Cavendish Corporation, 2005, p. 765: “Giovanni da Verrazzano was born into a wealthy family in the Castle of Verrazzano, on a hilltop overlooking the Greve valley, a wine-producing area thirty miles south of Florence, in central Italy." – Google Books
  6. “Verrazano, Giovanni da” entry in David Buisseret, The Oxford Companion to World Exploration, vol. 2, Oxford University Press, 2007, p. 332: “Thirty miles south of Florence, in the Tuscan town of Greve, explorer Giovanni da Verrazano (sometimes spelled Verrazzano) was born.” – Google Books

Iné proejkty[upraviť | upraviť zdroj]