Gizela Habsbursko-lotrinská

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gizela Habsbursko-Lotrinská
arcivojvodkyňa Rakúska, princezná Bavorská
Gizela Habsbursko-lotrinská
Gizela Habsbursko-lotrinská, erb (z wikidata)
Biografické údaje
Narodenie12. júl 1856
Laxenburg, Rakúsko-Uhorsko
Úmrtie27. júl 1932 (76 rokov)
Mníchov, Nemecká ríša
Rodina
Manžel
OtecFrantišek Jozef I.
MatkaAlžbeta Bavorská (Sissi)
Odkazy
Spolupracuj na CommonsGizela Habsbursko-lotrinská
(multimediálne súbory na commons)
Gizela s manželom Leopoldom

Arcivojvodkyňa Gizela Habsbursko-Lotrinská (celým menom ako Gizela Louise Marie arcivojvodkyňa Rakúska, princezná Bavorská, * 12. júla 1856, Laxenburg, Rakúsko-Uhorsko – † 27. júla 1932, Mníchov, Nemecká ríša), bola dcéra cisára Františka Jozefa I. a cisárovny Alžbety, zvanej Sisi.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Gizela bola síce pokrstená ako Gisella, ale sama svoje meno písala výhradne len s jedným L. Takisto ako jej staršia sestra a brat bola vychovávaná svojou babičkou z otcovej strany, arcivojvodkyňou Žofiou. So svojou matkou Alžbetou mala chladný vzťah, bola si však veľmi blízka so svojim mladším bratom, korunným princom Rudolfom, i po Gizelinej svadbe a presťahovaní do Bavorska zostávali obaja súrodenci v spojení. S Rudolfovou samovraždou sa nemohla do konca svojho života vyrovnať.

20. apríla 1873 sa Gizela vydala vo Viedni za svojho bratranca 2. kolena Leopolda, princa Bavorského, syna princa regenta Luitpolda Bavorského a jeho ženy Augusty Ferdinandy. V Bavorsku bola Gizela Leopoldovou rodinou srdečne prijatá. Mladomanželia bývali v paláci v mníchovskej štvrti Schwabing, kde priviedli na svet štyri deti. Hneď po svadbe bola ulica oproti palácu pomenovaná na Gizelinu počesť Giselastraße.

Gizelin manžel zastával významnú pozíciu v rakúsko-uhorskej armáde, v ktorej dosiahol hodnosť poľného maršala. V roku 1913 síce odišiel do penzie, ale po vypuknutí vojny bol v roku 1915 povolaný späť do služby a velil bojom na východnom fronte.

Život Gizely bol zasvätený sociálnej a náboženskej angažovanosti. Zakladala charity pre chudobných, hluchých a slepých. Počas I. svetovej vojny nechala vo svojom mníchovskom paláci zriadiť lazaret. Stala sa patrónkou mníchovského gymnázia, ktoré dodnes nesie jej meno. Keď v roku 1918 vypukla v Rakúsko-Uhorsku revolúcia, celá jej rodina utiekla z mesta, ale Gizela zostala a v roku 1919 sa zúčastnila volieb, v ktorých mali ženy nad 20 rokov po prvýkrát možnosť voliť.

20. apríla 1923 oslávili Gizela a Leopold zlatú svadbu. Po 57 rokoch manželstva zomrel Leopold 28. septembra 1930. Gizela ho prežila o necelé 2 roky, zomrela ako posledná z cisárskych súrodencov vo veku 76 rokov a je pochovaná po manželovom boku v kostole sv. Michaela v Mníchove.

Potomkovia[upraviť | upraviť zdroj]