Gloria Estefan

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gloria Estefan
kubánsko-americká speváčka a textárka
kubánsko-americká speváčka a textárka
Narodenie1. september 1957 (66 rokov)
Havana, Kuba
Odkazy
Webstránkagloriaestefan.com
CommonsSpolupracuj na Commons Gloria Estefan

Gloria Estefan (pôvodným menom Gloria María Milagrosa Fajardo García; * 1. september 1957, Havana, Kuba) je kubánsko-americká speváčka a textárka.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Gloria mala sotva 16 mesiacov, keď jej rodina musela opustiť Kubu z politických dôvodov a presťahovať sa do Miami. Jej otec bol totiž v tom čase bodygardom kubánskeho diktátora F. Batistu.

Po pár rokoch v Miami sa rodina presťahovala do Texasu, kam bol Gloriin otec poslaný armádou Spojených štátov, do ktorej vstúpil po príchode do krajiny.

Gloria mala od malička rada hudbu, našla v nej útočisko počas detstva. Zavretá vo svojej izbe ušla od tvrdej reality, čo ju obklopovala a všetky úspechy a neúspechy prežívala hrou na gitare.

Kariéru začala ako hlavná vokalistka v hispánskej skupine Miami Sound Machine, v roku 1975. Skupina prešla do hlavného prúdu s úspešnými anglickými skladbami “Dr. Beat” (1984) a “Conga” (1986).

Známa je aj ako „Kráľovná latino popu" a je jednou z najznámejších speváčok. Predala viac ako 90 miliónov albumov a je to najúspešnejšia "crossover" umelkyňa v dejinách latino hudby.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]