GoTo (ďalekohľad)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ďalekohľad na azimutálnej GoTo montáži. Všimnite si klávesnicu spočívajúcu na plošine medzi nohami statívu, čo je ručné ovládanie teleskopu

V amatérskej astronómii sa výraz „GoTo“ vzťahuje na typ montáže ďalekohľadu a súvisiaci softvér, ktorý dokáže automaticky nasmerovať ďalekohľad na astronomické objekty, ktoré si používateľ vyberie.[1] Obe osi montáže GoTo sú poháňané motorom a riadené počítačom. Môže to byť integrovaný radič na báze mikroprocesorov alebo externý osobný počítač. To sa líši od poloautomatizovaného sledovania tradičnej rovníkovej montáže s hodinovým pohonom.

Užívateľ môže zadať príkaz, aby GoTo montáž nasmerovala ďalekohľad na nebeské súradnice, ktoré používateľ vkladá, alebo na objekty z predprogramovanej databázy vrátane tých v katalógu Messier, Nového všeobecného katalógu, alebo veľkých telies Slnečnej sústavy (Slnko, Mesiac a planéty).

Rovnako ako štandardné rovníkové montáže, môžu GoTo rovníkové montáže sledovať nočnú oblohu tým, že budú riadiť rektascenziu. Pretože obe osi sú riadené počítačom, technológia GoTo tiež umožňuje výrobcom ďalekohľadov pridávať ekvatoriálne sledovanie k mechanicky jednoduchším azimutálnym montážam.

GoTo montáže sa rovnako ako štandardné montáže delia podľa otáčania osi:

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. SKYWATCHING, Chris Vaughan 2016-07-29T17:53:24Z. The Ultimate in Astronomy Gadgets: GOTO Telescopes [online]. Space.com, [cit. 2019-10-05]. Dostupné online. (po anglicky)