Gus Isidore

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gus Isidore
Základné informácie
Rodné meno Augustus Lundell Isidore
Narodenie 16. august 1960 (63 rokov)
Londýn, Spojené kráľovstvo
Bydlisko Mitcham
Pôsobenie hudobník, spevák, skladateľ, producent
Žáner Akustická hudba, blues, calypso, klasická hudba, funk, pop, R&B, reggae, rock, soul, world music
Hrá na nástrojoch Gitara, spev, basgitara, bicie
Roky pôsob. 1976 – súčasnosť
Súvisiace
články
Buffalo Soldier, Suns of Neptune, Asia, The Third Man, The Foundations, Seal, The Soul Band, Phil Lynott, Marc Bolan, Eddy Grant, Peter Bardens

Augustus LundellGusIsidore (* 16. august 1960, Londýn, Spojené kráľovstvo) je britský hudobník, spevák, skladateľ a producent.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1976, keď mal 16 rokov, sa naučil hrať na gitare, skladať piesne a pripojil sa k skupine The Foundations. O rok neskôr upútal pozornosť Marca Bolana zo skupiny T. Rex, s ktorou nahral album Dandy in the Underworld.

Medzi rokmi 1978 a 1982 spolupracoval s niekoľkými hudobníkmi pri nahrávaní albumu Eddyho Granta s názvom Walking on Sunshine. V roku 1979 nahral album s Petrom Bardensom zo skupiny Camel a bol frontmanom jeho koncertnej skupiny. V roku 1981, po turné s Petrom Greenom z Fleetwood Mac, bol členom skupiny Asia, s ktorou odohral turné v Anglicku a Európe.

V roku 1982 spoznal Phila Lynotta, stal sa členom jeho podpornej skupiny The Soul Band, a spolupracoval s ním až do jeho smrti.

V roku 1984 ho Hugh Cornwall zo skupiny The Stranglers pozval, aby nahral gitaru pre jeho sólový album s Julesom Hollandom s názvom Wolf.

Po presťahovaní sa do Helsínk v roku 1986 tu založil skupinu Buffalo Soldier.

V roku 1987 sa pridal k soulovému spevákovi Sealovi, s ktorým nahral jeho rané demonahrávky a debutový album. Neskôr spoluzložil Sealov druhý štúdiový album Seal II.

V roku 1988 založil trio The Third Man, v ktorom pôsobil do roku 1990.

Medzi rokmi 2001 a 2005 spoluzložil niekoľko piesní pre rôznych interpretov, vrátane Seala, a začal pracovať na vzniku svojej skupiny Suns of Neptune, ktorá v roku 2006 vydala rovnomenné EP, t. j. jedinú svoju nahrávku.

V rokoch 2007 až 2008 robil mentora v Rock Academy School of Music.

V roku 2016 sa stal gitaristom v britskom muzikáli Muted.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]