Helen Kellerová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hellen Adams Kellerová
americká spisovateľka, aktivistka a učiteľka
americká spisovateľka, aktivistka a učiteľka
Narodenie27. jún 1880
Tuscumbia, Alabama, USA
Úmrtie1. jún 1968 (87 rokov)
Easton, Connecticut, USA
PodpisHelen Kellerová, podpis
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Helen Kellerová
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Helen Kellerová

Helen Adams Kellerová (* 27. jún 1880, Tuscumbia, Alabama, USA – † 1. jún 1968, Easton, Connecticut) bola americká spisovateľka, aktivistka a učiteľka. Ako prvý hlucho-slepý človek vyštudovala Harvard University.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Jej otec, kapitán Arthur H. Keller, bol bývalý armádny dôstojník, matka Kate Adams Kellerová. Rodina Kellerovcov pochádza z Nemecka.

Narodila sa ako zdravé dieťa. V 19 mesiacoh ochorela na vtedy neznámu meningitídu, ktorá ju pripravila o zrak i sluch. Očný a ušný lekár rodiny zoznámil jej matku s Alexandrom Grahamom Bellom, ktorý vtedy pracoval s nepočujúcimi deťmi. Vďaka jeho pomoci prišla do rodiny Kellerovcov dvadsaťročná lektorka Perkinsovho inštitútu pre nevidiacich, Anne Sullivanová. Táto učiteľka sa stala kľúčovou osobou života vtedy sedemročnej Helen.

Anne sa ju snažila naučiť prstovú abecedu. Veľmi sa jej nedarilo až do dňa, kedy Helen priviedla k záhradnej pumpe. Na jednu ruku jej pustila prúd vody, na druhú jej prstovou abecedou stále dookola hláskovala slovo voda. Keď Helen pochopila, podnietilo to v nej obrovský záujem poznávať svet. Nútila Anne, aby jej do ruky hláskovala názvy všetkého, čoho sa dotkla. Počas niekoľkých hodín sa tak Helen naučila prvých tridsať slov svojho života.[1] Vďaka Anne sa Helen tiež naučila hovoriť.[2]

Helen so svojou učiteľkou a priateľkou Anne

Ďalších šesť rokov navštevovala Perkinsov inštitút pre nevidiacich a od roku 1894 strávila spoločne s Anne dva roky v New Yorku štúdiom na dvoch rôznych školách pre nepočujúcich. Po návrate sa zapísala do Cambridgeskej dievčenskej školy a následne na Radcliffovu univerzitu. Tu sa stretla so svojim veľkým obdivovateľom Markom Twainom. Ten ju zoznámil s magnátom Standard Oil, Henrym H. Rogersom, ktorý financoval celé jej štúdium.

Helen promovala v roku1904 a stala sa tak vo veku 24 rokov prvý človekom v dejinách, ktorý s takým zmyslovým postihnutím vyštudoval univerzitu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Helen Keller: Světlo ze tmy a ticha [online]. [Cit. 2015-02-18]. Dostupné online. Archivované 2012-09-23 z originálu.
  2. Osobnosti ze světa hluchoslepých: Helen Kellerová [online]. [Cit. 2015-02-18]. Dostupné online. Archivované 2012-08-17 z originálu.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

JAROŠOVÁ, Jindra. Via Lucis. Praha : Práh, 2009. ISBN 978-80-7252-259-0. (česky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Helen Kellerová na českej Wikipédii.