Hell’s Kitchen

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hell’s Kitchen
Clinton
miestna časť Manhattanu
Pohľad južne na 9. Avenue z 49. ulice
Štát USA USA
Fed. štát New York
Mesto New York City
Časť Manhattan
Súradnice 40°45′50″S 73°59′31″Z / 40,764°S 73,992°Z / 40.764; -73.992
Rozloha 2,18 km² (218 ha)
Obyvateľstvo 45,884 (2010) [1]
Hustota 21,05 obyv./km²
PSČ 10018, 10019, 10036
Tel. predvoľba 212, 332, 646, 917
Poloha na mape Spojených štátov
Poloha na mape Spojených štátov
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Hell's Kitchen, známe aj ako Clinton, je miestna časť newyorskej štvrte Manhattan, ktorá zahŕňa oblasť medzi 34. ulicou na juhu a 59. ulicou na severe a od 8. Avenue na východe až po Hudson River na západe.

Do sedemdesiatych rokov minulého storočia to bola oblasť chudobných írskych Američanov a robotníckej triedy. Reputácia tejto štvrte dlho držala ceny nehnuteľností pod úrovňou väčšiny oblastí Manhattanu, no od roku 1969 Komisia pre územné plánovanie mesta New York vo svojom Pláne pre mesto New York uviedla, že rozvojové tlaky súvisiace s polohou v centre mesta vytláčajú menej majetných ľudí z tejto oblasti. Od začiatku 90. rokov minulého storočia bola oblasť džentrifikovaná a hodnoty nájmu rýchlo vzrástli. Nachádza sa v blízkosti divadiel Broadway a tréningovej školy Actors Studio. Hell's Kitchen je už dlho domovom začínajúcich hercov.

Je súčasťou Manhattan Community Board 4. Hell's Kitchen poskytuje dopravnú, lekársku a veľkoobchodnú infraštruktúru pre obchodnú štvrť Midtown Manhattan.

Hranice[upraviť | upraviť zdroj]

Všeobecná mapa oblasti Hell's Kitchen

Názov Hell's Kitchen sa všeobecne vzťahuje na oblasť od 34. ulice po 59. ulicu. Počnúc západne od 8. Avenue a severne od 43. ulice, nariadenia o územnom plánovaní miest obmedzujú budovy nad šesť poschodí. Výsledkom je, že väčšina budov je stará a bez výťahu.

Mestská časť sa prekrýva s Times Square a Theater District východne od 8. Avenue. Nachádzajú sa tu dve pamiatky - hotel New Yorker na 481 Eighth Avenue a budova Manhattan Center v severozápadnom rohu 34. ulice a ôsmej Avenue. V prechodnej oblasti na 8. Avenue je niekoľko divadiel vrátane pôvodného Studio 54 a veža Hearst Tower.

Severný okraj Hell's Kitchen hraničí s južným Upper West Side, hoci časť severne od deviatej triedy a východne od 57. ulice je tiež súčasťou štvrte Columbus Circle. 57. ulica bola tradične hranicou medzi Upper West Side a Hell's Kitchen.

Južná hranica je s Chelsea a Hudson Yards. Hudson Yards sa prekrýva aj s Hell's Kitchen, aj s Chelsea a táto oblasť sa často nazýva ako „West Midtown“. Tradičnou deliacou čiarou je 34. ulica. V oblasti prechodu medzi mestskými časťami, severne od Madison Square Garden a Pennsylvania Station sa nachádza konferenčné centrum Javits Center.

Pohľad spomedzi 47. a 48. ulice na 9. Avenue severným smerom k Time Warner Center a Hearst Tower

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Hell's Kitchen, Manhattan na anglickej Wikipédii.