Horní náměstí (Olomouc)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Horní náměstí
ulica/námestie
Pohľad na námestie z výšky
Štát Česko Česko
Mesto Olomouc
Štvrť Olomouc-město
Súradnice 49°35′38″S 17°15′05″V / 49,593797°S 17,251278°V / 49.593797; 17.251278
Vznik 13. storočie
PSČ 779 00
Map
Poloha v rámci mesta (interaktívna mapa)
Wikimedia Commons: Horní náměstí (Olomouc)
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Horní náměstí (slov. Horné námestie) je najvýznamnejšie námestie v štatutárnom meste Olomouci. Nachádza sa priamo v historickom jadre mesta, v miestnej časti Olomouc-město a je tak súčasťou olomouckej mestskej pamiatkovej rezervácie.

Nachádza sa tam 32,2 metra vysoký stĺp Najsvätejšej Trojice zapísaný medzi lokality svetového dedičtva UNESCO, radnica (magistrát) s orlojom, Edelmannov palác, Petrášov palác, Salmov palác, Moravské divadlo, Krajinská lekáreň, tri fontány a Dom U Čierneho psa a i.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Horní náměstí je považované za pomyselný stred a centrum celého mesta. Námestie vzniklo vysušením pôvodného močiara na počiatku 13. storočia. Prvá písomná zmienka o námestí pochádza z roku 1261, keď kráľ Přemysl Otakar II. dal súhlas na vybudovanie trhoviska, na ktorého mieste bola neskôr postavená radnica. V časoch stredoveku si tu bohatí mešťania a šľachtici budovali domy, vďaka čomu význam námestia stúpal. V období baroka tu bol vybudovaný nie len majestátny stĺp Najvätejšej Trojice s kaplnkou od Václava Rendera, ktorý nemá obdoby nielen v českých krajinách, ale i vo svete, ale boli tu postavené aj tri cenné mestské fontány. Roku 1899 bola cez námestie postavená električková trať od hlavnej stanice na Novú Ulicu, ktorá bola mimo námestia presunutá v roku 1954.

V čase prvej Československej republiky a tesne po druhej svetovej vojne sa námestie nazývalo Masarykovo.

Zatiaľ posledná rekonštrukcia námestia prebehla medzi rokmi 19982001, keď bolo námestie predláždené, bol osadený nový mobiliár (t.j. lavičky, osvetlenie, koše), bola postavená nová Ariónova fotnána a pred orlojom bol umiestnený plastický model centra mesta Olomouca. Túto rekonštrukciu prijala časť obyvateľstva s rozpakmi, no odborníci sa k nej stavali väčšinou kladne.

Fotogaléria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Horní náměstí na českej Wikipédii.