Howlit

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Howlit
Ca₂B₅SiO₉(OH)₅
Klasifikácia
Strunzova klasifikáciaVIII/F.28 (8.vyd.)
6.CB.20 (9.vyd.)
Nickelova-Strunzova klasifikácia6.CB.20 (10.vyd.)
Danaova klasifikácia25.3.5.1 (8.vyd.)
Kryštalografia
Kryšt. sústavaMonoklinická sústava
Zoznam minerálov
Howlit na mindat.org
Howlit na Commons

Howlit je minerál z minerálnej triedy boritanov. Kryštalizuje v monoklinickom kryštálovom systéme s chemickým zložením Ca2[B3O4(OH)2 • OSiB2O4(OH)3] a zvyčajne vytvára nodulárne, nieriové a masívne agregáty, ktoré sú buď bezfarebné alebo biele až béžové. Zriedka vytvoria aj tabuľkové kryštály, ktoré na povrchu kryštálov vykazujú sklovitý lesk.

Etymológia a história[upraviť | upraviť zdroj]

Howlit bol objavený v roku 1868 v sadrovom lome pri meste Brookville neďaleko Windsoru (Nové Škótsko) v Kanade ako nežiaduca zložka pri ťažbe sadry. Pomenovali ho ako siliko-boro-kalcit. Neskôr sa našli aj ďalšie ložiská. Severoamerický geológ James Dwight Dana tento nový nerast opísal a pomenoval po kanadskom chemikovi, geológovi a mineralógovi Henry Howovi (1828 – 1879).

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Howlit sa tvorí hydrotermálne a nachádza sa hlavne v ložiskách boritanu. Najvýznamnejšou lokalitou je Kanada, konkrétne Nové Škótsko, Newfoundland, New Brunswick, ostrov Cape Breton.

Od roku 2010 je známych približne 30 lokalít po celom svete. Nachádza sa aj v Kalifornii a Nevade (USA), Rusku, Sonore (Mexiko), v provincii Balıkesir (Turecko). Ďalej v Nemecku sa vyskytuje v Kohnsteine (Durínsko) a v Rehdene (Dolné Sasko); v Srbsku v mestečku Bela Stena v okrese Belehrad.

Dokonca sa nálezisko howlitu nachádza aj na Slovensku pri obci Gemerská Poloma v okrese Rožňava (Košický kraj).

Vlastnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Štruktúra howlitu je monoklinická s tvrdosťou okolo 3,5 (v Mohsovej stupnici) a chýba pravidelné štiepenie.

Použitie[upraviť | upraviť zdroj]

Jediné praktické využitie howlitu je v šperkárstve. Bežne sa používa na výrobu dekoratívnych predmetov, ako sú malé rezby alebo šperky. Howlite je populárny, ale kvôli jeho nízkej Mohsovej tvrdosti od 3 do 3,5 t. j. veľmi mäkký drahokam, musí byť chránený pred poškodením (stabilizácia živicou alebo plastom) na ochranu pred každodenným používaním.

Manipulácie a imitácie[upraviť | upraviť zdroj]

Pretože sa magnezit tak podobá howlitu, ale vyskytuje sa častejšie je lacnejší, a preto sa magnezit často falošne predáva ako howlit.

Vzhľadom na jeho poréznu štruktúru je ľahko a často zafarbovaný, aby napodobňovala iné minerály, najmä do modro-zelena kvôli povrchnej podobnosti žilových vzorov s tyrkysom (ktorý je omnoho vzácnejší a drahší), prípadne do červena ako imitácia koralu.

Howlit sa tiež predáva v jeho prirodzenom stave, niekedy pod zavádzajúcimi obchodnými názvami biely tyrkys, biely byvolí kameň, (White Buffalo, Sacred Buffalo, Lapis Howlite, White Turquoise, Silico-boro Calcit a Kaolinit).

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]