Uragán (televízna relácia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Uragán
Originálny názov Uragán
Žáner humoristická relácia
Námet Andy Kraus, Peter Marcin
Krajina Slovensko Slovensko
Pôvodný jazyk slovenský
Počet sérií 4
Počet častí 52
Produkcia
Dĺžka časti cca. 45 min
Vysielanie
Pôvodné 8. apríl 2001 – 31. december 2005
STV, Markíza

Uragán[upraviť | upraviť zdroj]

Uragán bola slovenská humoristická televízna relácia. Išlo o pokračovanie rozhlasového cyklu Twister, ktorý sa vysielal na Rádiu Twist. Do programového vysielania STV bol zaradený od apríla 2001 a udržal sa tam do júna 2003. Od septembra 2003 tvorcovia so svojou reláciou prešli do TV Markíza, kde sa pravidelne vysielala do konca roku 2004. Nasledovala ročná pauza a definitívne posledný diel bol odvysielaný na TV Markíza na Silvestra roku 2005. Na reláciu Uragán následne nadviazal nový kabaret Hurikán. Tvorcami relácie boli Peter Marcin a Andrej Kraus, ktorí boli zároveň aj účinkujúcimi. Spolu s nimi sa v relácii do konca roku 2004 objavovala aj Zuzana Šikulová. Z relácie sú známe viaceré opakovane sa vyskytujúce postavy, napríklad Malý Mirko, pani Mária, Kudláček, Dr. Exitus, František Stromokocúr či Lászlo Komárom. Počas svojho vysielania bol Uragán najsledovanejšou humoristickou reláciou na slovenskom televíznom trhu.

Hurikán[upraviť | upraviť zdroj]

Relácia pod názvom Hurikán bola ideovo aj obsahovo pokračovaním svojho televízneho predchodcu Uragán. Tvorcami relácie a zároveň účinkujúcimi boli naďalej Peter Marcin a Andrej Kraus. Okrem okruhu postáv známeho ešte z čias Uragánu (Malý Mirko, pani Mária, Kudláček, Dr. Exitus, František Stromokocúr, Lászlo Komárom), pribudli aj nové postavy ako spevák Rebel či moderátor Dan Konečný. Hurikán, podobne ako Uragán pred ním, bol na slovenskom trhu počas svojho vysielania najsledovanejšou televíznou reláciou svojho druhu.

Hurikán
Originálny názov Hurikán
Žáner humoristická relácia
Námet Andy Kraus, Peter Marcin
Krajina Slovensko Slovensko
Pôvodný jazyk slovenský
Počet sérií 1
Počet častí 12
Produkcia
Dĺžka časti cca. 55 minút
Vysielanie
Pôvodné 21. január 2006 – 24. jún 2006
Markíza

Krímeš[upraviť | upraviť zdroj]

Krímeš bola slovenská hudobná pseudoskupina účinkujúca v televíznych humoristických reláciách Uragán a Hurikán. Pozostávala z Andreja Krausa a Petra Marcina alias maďarských bratov „Jančiho“ a „Lajčiho“ Kuťafájovcov. Skupina vydala jediný album s názvom Hity z Uragánu a symbolicky ho pokrstila krémešmi. Pesničky mali recesistický a parodický charakter, pričom ako zvukový sprievod využívali melódie známych popových a repových piesní.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]