Leguán zelený

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Iguana iguana)
Leguán zelený
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Iguana iguana
Linnaeus, 1758

Rozšírenie leguána zeleného.
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Leguán zelený alebo leguán obyčajný (lat. Iguana iguana) je leguán z čeľade leguánovitých. Je jedným z najväčších plazov na americkom kontinente. Obýva Strednú a Južnú Ameriku. Napriek tomu, že je lovený pre mäso a chytá sa na predaj chovateľom, je populácia tohto druhu početná.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Dospelý leguán zelený dosahuje dĺžku 1 m a hmotnosť do 5 kg. Veľké jedince môžu dorásť do dĺžky až 2 m a váhy 10 kg. Má pevné dlhé nohy a silné pazúry, ktoré mu uľahčujú šplhanie. Tento druh sa vyznačuje dlhým chvostom, hrebeňom zo zúbkovitých šupín na chrbte a mäsitým lalokom pod krkom, ktorý býva u samcov väčší. Má zvyčajne sivasté alebo zelené, na niektorých miestach výskytu aj oranžové, sfarbenie.

Správanie[upraviť | upraviť zdroj]

Dospelé samce sú teritoriálne, bránia sa švihaním chvosta a pazúrmi. Leguány zelené žijú na stromoch, zvyčajne pri brehoch riek. V prípade napadnutia sa spúšťajú z ovísajúcich konárov rovno do vody a tak sa zachránia pred dravými vtákmi alebo cicavcami. Sivastá alebo zelená farba tela im poskytuje výborné maskovanie pred predátormi.

Potrava[upraviť | upraviť zdroj]

Dospelé jedince sa takmer výlučne živia rastlinami. Nezriedka sa kŕmia vysoko na stromoch. Mladé jedince majú, oproti dospelým, pestrejšiu stravu - zelené listy stromov, plody, kvety a listy. Avšak pozor, leguánom chovaným v zajatí nikdy nepodávame živočíšne bielkoviny (žiaden hmyz, tvaroh, vajcia)!

Rozmnožovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Leguány zelené sú vajcorodé. Do podzemných dutín nakladú samice až 40 vajec, pričom sa znášky počas dlhého obdobia rozmnožovania opakujú.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • BURNIE, David; KOVÁČ, Vladimír, a kol. Zviera: Obrazová encyklopédia živočíšnej ríše. Bratislava : Ikar, 2002. ISBN 80-551-0375-5.