Imrich Godin

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Imrich Godin
slovenský operný spevák, vysokoškolský pedagóg
Narodenie17. júl 1907
Vráble
Úmrtie13. apríl 1979 (71 rokov)
Bratislava
BydliskoVráble, Bratislava, Viedeň
Národnosťslovenská

Imrich Godin (* 17. júl 1907, Vráble – † 13. apríl 1979, Bratislava) bol slovenský operný spevák a vysokoškolský pedagóg.[1]

Pôvod rodu[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá písomná zmienka o rode Godin pochádza zo 16. storočia v Škótsku. Prvý známy člen rodu Godin v 17. storočí prichádza už so šľachtickým titulom do Bavorska a neskôr do Rakúska. Neskôr ho odvelili ako dôstojníka – kyrysníka do Uhorska. A tak sa Godinovci dostali do Tekovskej župy, teda do mesta Vráble.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Rodinná krypta Godinovcov

Detské i mládenecké roky prežil mladý Imrich v meste Vráble. Ľudovú školu a gymnázium absolvoval v Nových Zámkoch. Po absolvovaní Hospodárskej vysokej školy v Debrecíne (rok 1928) odišiel do Viedne, kde sa venoval štúdiu spevu. Neskôr pôsobil na univerzitách v Paríži, Berlíne, Ríme a v Miláne. V období rokov 1935 – 1942 pôsobil ako sólista Štátnej opery vo Viedni. Je pochovaný v rodinnej krypte s kaplnkou na mestskom cintoríne vo Vrábľoch. Jeho potomkovia žijú dodnes v Nemecku.

Tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

Vytvoril hlavné úlohy v operách Bohéma, Tosca, Madama Butterfly, Rigoletto, Trubadúr, Aida, Rusalka a iné. Všetky úlohy spieval v pôvodnom jazyku. Od roku 1946 účinkoval ako sólista a režisér opery Štátneho divadla v Košiciach. Ako hudobný pedagóg na fakulte v Bratislave vychoval mnohých operných spevákov.

V roku 1994 sa uskutočnil 1. ročník medzinárodnej speváckej súťaže Imricha Godina. V súčasnosti nesie súťaž názov Iuventus Canti.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Elena Blahová-Martišová. Slávny Imrich Godin [online]. Bratislava: Opera Slovakia, 2014-04-13, [cit. 2015-05-17]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]