Inhalačný roztok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Inhalačné roztoky sú prchavé látky, ktoré produkujú chemické výpary a tie sa následne vdychujú, aby spôsobili psychoaktívny účinok alebo zmenu duševného stavu.

Napriek tomu, že aj iné látky sa môžu inhalovať, pomenovanie inhalačné roztoky sa používa pre výber látok, ktorých spoločným znakom je, že málo kedy alebo nikdy nie sú používané s iným zámerom ako je inhalácia. Táto definícia zahŕňa rozsiahle spektrum chemikálií, ktoré sa nachádzajú v rozdielnych produktoch a tie môžu mať rôznorodé farmakologické účinky. Avšak dosiahnuť presnú klasifikáciu inhalačných roztokov je veľmi zložité. Tento systém pomenúva štyri všeobecné kategórie inhalačných roztokov – prchavé rozpúšťadlá, aerosóly, plyny a dusitany – založené na skutočnosti, že sa často nachádzajú vo výrobkoch pre domácnosť aj v priemyselných a zdravotníckych produktoch. Osoby, ktoré konzumujú tento typ drog, sa vystavujú riziku smrti pre nebezpečenstvá, ktoré predstavuje užívanie týchto látok. Existujú tri „základné“ spôsoby ich užívania (inhalovanie, hriatie alebo vdychovanie produktu priamo z nádoby).

Prchavé rozpúšťadlá[upraviť | upraviť zdroj]

Prchavé rozpúšťadlá sú kvapaliny, ktoré sa vyparujú pri izbovej teplote. Nachádzajú sa v rozličných hospodárskych a ľahko dostupných produktoch na domáce a priemyselné použitie. Do tejto skupiny patria rozpúšťadlá, odstraňovače starých náterov, kvapaliny na chemické čistenie, odstraňovače tukov, benzín, lepidlá, opravné laky a kvapaliny v tekutých popisovačoch s plsteným hrotom.

Aerosóly[upraviť | upraviť zdroj]

Aerosóly sú rozprašovače, ktoré obsahujú hnacie plyny a rozpúšťadlá. Patria tu farby nanášané rozprašovaním, rozprašovače v dezodorantoch a tužidlách na vlasy, rozprašovače rastlinného oleja na varenie a rozprašovače na ochranu tkanín.

Plyny[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi plyny zaraďujeme lekárske anestézie, ktoré sa používajú vo výrobkoch na domáce použitie alebo v obchodných produktoch. K plynom používaným na anestéziu patrí éter, chloroform, halotan a oxid dusný, triviálne známy ako rajský plyn. Najviac využívaným zo spomínaných plynov je oxid dusný, ktorý sa môže nachádzať v dávkovačoch šľahačky a výrobkoch, ktoré zvyšujú oktánové čísla v závodných vozidlách. Medzi obchodnými produktami a výrobkami pre domácnosť, ktoré obsahujú plyny sú butánové zapaľovače, propánové nádrže, dávkovače šľahačky a chladiace mechanizmy.

Dusitany[upraviť | upraviť zdroj]

Dusitany sú často považované za špecifickú skupinu inhalačných roztokov. Na rozdiel od väčšiny ostatných inhalačných roztokov, ktoré pôsobia priamo na centrálnu nervovú sústavu (CNS), dusitany zásadne rozširujú cievy. Patrí sem nitrobenzén, dusitan amylnatý (Isoamylnitrit), izobutil nitrit. Nitrobenzén sa nachádza napríklad v osviežovačoch vzduchu. Isoamylnitrit sa používa pri niektorých lekárskych diagnostických postupoch a predpisuje sa niektorým pacientom na bolesti srdca. Kým ostatné inhalačné roztoky sa používajú na zmenu duševného stavu, dusitany sa používajú hlavne ako afrodiziakum. Ampulky s dusitanom amylnatým, ktoré sa bežne nazývajú aj poppers alebo snappers sa s týmto účelom ilegálne rozširovali. Izobutil nitrit je ilegálna látka, ktorá sa často balí a predáva v malých fľaštičkách, ktoré sú tiež známe ako poppers. Inhalácia/vdychovanie týchto látok zvaných poppers môže byť veľmi nebezpečná, hlavne v kombinácií so stimulujúcimi drogami (napríklad metamfetamín, bežne známy ako speed a kokaín) a môže veľmi ťažko zasiahnuť zdravie, hlavne v prípade anémie alebo tehotenstva.