Institut d’études politiques de Paris

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Institut d’études politiques de Paris (doslova Parížsky inštitút politických vied), známy aj ako Sciences Po, je parížska vysoká škola so zameraním na spoločenské vedy.

Založená bola v roku 1872 ako École libre des sciences politiques skupinou francúzskych intelektuálov, politikov a obchodníkov na čele s Émilom Boutmym. Nachádza sa v 7. parížskom obvode v bezprostrednej blízkosti bulváru Saint-Germain. Dnes má povesť jednej z najprestížnejších vzdelávacích inštitúcií v oblastiach politických vied, medzinárodných vzťahov, práva a ekonómie na svete a je hodnotená ako najlepšia vysoká škola vo svojom odbore v Európe.[1]

Známi absolventi[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi absolventov školy patrí veľké množstvo slávnych francúzskych aj zahraničných osobností, s výnimkou Charlesa de Gaulla a Valéryho Giscard d’Estainga tu študovali všetci francúzski prezidenti 5. republiky – Georges Pompidou, François Mitterrand, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy (štúdium nedokončil), François Hollande a Emmanuel Macron, predsedovia vlád François Fillon, Dominique de Villepin, Jean-Pierre Raffarin ai., bývalý generálny tajomník OSN Butrus Butrus-Ghálí, monacké knieža Rainier III., bývalý generálny riaditeľ Medzinárodného menového fondu Dominique Strauss-Kahn, politológ Jacques Rupnik či spisovateľ Marcel Proust. Na škole študoval aj druhý česko-slovenský prezident Edvard Beneš a prvý česko-slovenský premiér Karel Kramář.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Politics & International Studies [online]. Top Universities, 2020-02-15, [cit. 2021-01-14]. Dostupné online. (po anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]