Izraelská vesmírna agentúra

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ilan Ramon, prvý izraelský kozmonaut, ktorý zahynul pri havárii raketoplánu Columbia

Sochnut ha-halal ha-Jisraelit hebr. סוכנות החלל הישראלית – sochnut ha-halal ha-jisraelit; angl. Israel Space Agency, slov. Izraelská vesmírna agentúra[1][2][3] (skratka: ISA[3]) je izraelská štátna agentúra zaoberajúca sa vesmírom.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Agentúra bola založená v júni roku 1983 ako hlavná koordninátorka kozmického programu Izraela nadväzujúca na Národný úrad pre kozmický výskum známy skôr pod skratkou NCSR (National Committee for Space Research), ktorý bol založený v roku 1960.

Súčasný program[upraviť | upraviť zdroj]

Kozmická agentúra je zameraná na vysielanie vojenských a komerčných družíc do vesmíru. Na rozdiel od väčšiny kozmických agentúr sú jej hlavnou náplňou vojenské a komerčné projekty, ktoré zďaleka predbehujú vedecké projekty. Spolu s Ruskom a Dánskom vypustí TAUVEX (Tel-Aviv UV Explorer), ktorý má slúžiť na výskum UV vĺn, na rakete Proton.

Zázemie[upraviť | upraviť zdroj]

ISA má dobré priemyselné zázemie. Izrael je vysoko industrializovaný, čo poskytuje dobré východiská pre budovanie zložitých družíc. Izrael je tradičným silným spojencom USA, ktoré Izrael podporujú (či už ide o predaj zbrojných systémov, technológií alebo o finančnú pomoc a pôžičky). Úzko spolupracujú aj agentúry ISA a americká NASA. Ročný rozpočet agentúry sa pohybuje okolo 50 miliónov dolárov.

Izrael vstúpil medzi krajiny s kozmickým programom vypustením prvého satelitu v roku 1988. Išlo o satelit z radu OFEQ. Ďalším medzníkom bola havária raketoplánu Columbia, na ktorej palube zahynul prvý izraelský kozmonaut plukovník Ilan Ramon. V súčasnosti ISA vyvíja nový rad pozorovacích teleskopov a malých (lacných) družíc.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Izraelská vesmírna agentúra po nedávnej havárií oznámila, že sa už... [online]. techbox.sk, 2019-06-27, [cit. 2022-08-18]. Dostupné online.
  2. ONDRO, Michal. 13-ročné dievčatko prišlo na to, ako vo vesmíre vytvoriť kyslík [online]. startitup.sk, 2016-08-16, [cit. 2022-08-18]. Dostupné online.
  3. a b BARÁT, Andrej. Ľudstvo uvidelo neviditeľné. Čo bude ďalej po zverejnení obrázku čiernej diery?. Pravda (Bratislava: OUR MEDIA SR), 2019-04-25. Dostupné online [cit. 2022-08-18]. ISSN 1336-197X.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Izraelská kosmická agentura na českej Wikipédii.