Jędrzej Śniadecki

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jędrzej Śniadecki
poľský chemik, spisovateľ, fyzik a biológ
Jędrzej Śniadecki
Narodenie30. november 1768
Żnin, Poľsko
Úmrtie11. máj 1838 (69 rokov)
Vilnius, Litva
PodpisJędrzej Śniadecki, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Jędrzej Śniadecki

Jędrzej Śniadecki (* 30. november 1768, Żnin, Poľsko – † 11. máj 1838, Vilnius, Litva) bol poľský spisovateľ, fyzik, chemik a biológ. Medzi jeho úspechy patrí vytvorenie modernej poľskej terminológie na poli chémie.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Żnine v Poľsko-Litviaskej ríši. Po vyštudovaní univerzity, bol vybratý ako prvý profesor na fakulte medicíny a chémie na Lithuanian Grand Duchy, ktorá bola v roku 1803 premenovaná na University of Wilno. Jeden z jeho žiakov bol Ignacy Domeyko. Śniadecki bol tiež jeden z organizátorov nedávno založenej Wilno Medical-Surgical Academy. Nakoniec, od roku 1806 do 1836 viedol miestnu Medicínsku vedeckú spoločnosť, jednú z prvých vedeckých spoločností v regióne.

Śniadeckiho najdôležitejšia kniha bola Początki chemii (Začiatok v chémii), prvá po poľský napísaná kniha, vytvorená pre komisiu štátneho vzdelávania. Kniha bola považovaná za jednu z najlepších po poľsky napísaných kníh vtedajšej doby a bola používaná na Poľských univerzitách do 30. rokov 20. storočia. Śniadecki bol takisto spisovateľ, a spoluzakladateľ Towarzystwo Szubrawców (Wastrelova spoločnosť), prispieval článkami do satirickej rubriky v týždenníku Wiadomości Brukowe (The Gutter News). Takisto hojne písal pre Wiadomości Wileńskie (The Wilno News), najväčšie a najprestížnejšie denného noviny vo Vilnius.

Ako prvý objavil ruténium v roku 1807, takmer 34 rokov pred Karlom Klausom.

Bol bratom Jana Śniadeckieho a otcom Ludwika. Zomrel 12. mája 1838 vo Vilnius a bol pochovaný na Rossa cintoríne.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]