Jack London

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jack London
Jack London v roku 1900
Jack London v roku 1900
Osobné informácie
Narodenie12. január 1876
 San Francisco, USA
Úmrtie22. november 1916 (40 rokov)
 Glen Ellen, Sonoma County, Kalifornia
Zamestnaniepisateľ fikcie a nefikcie; novinár
Ovplyvnený
PodpisJack London, podpis
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Jack London
(plné texty diel autora)
Spolupracuj na CommonsJack London
(multimediálne súbory na commons)

Jack London vlastným menom John Griffith Chaney (* 12. január 1876, San Francisco – † 22. november 1916, Glen Ellen) bol americký spisovateľ.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Hrob Jacka a Charmiana Londonových

Narodil sa ako polosirota (bol nemanželským synom pána Chaneyho) a vyrastal v biednych podmienkach. Jeho otec bol talentovaný samouk, ktorý sa stal astrológom, jeho matka bola výstredná žena z majetnej Ohioskej rodiny. Svojho otca nikdy nevidel, preto má meno po svojom nevlastnom otcovi (John Griffith London), kým jeho matka Jacka Londona porodila a aj ho pochovala. Po dokončení strednej školy začal navštevovať univerzitu, ktorú však nedokončil. London pracoval v rôznych zamestnaniach a v rokoch 1897 a 1898 sa zúčastnil na výprave za zlatom na Yukon. Bližšie informácie o zlatej horúčke pozri: Zlatá horúčka na Klondike

Po celý život bol samoukom, ktorý obdivoval Darwina a Nietzscheho.

Bol členom socialistickej strany a odborov, uznával Marxa a socializmus. No pred smrťou vystúpil zo socialistickej strany a napísal, že "kapitalizmus nie je nič iné, ako zbastardený socializmus". Osobne vyznával individualizmus, teda osobitosť každého človeka, preto sa v jeho prácach objavovali črty obhajoby vtedy neuznávaných amerických indiánov, či eskimákov.

Začal publikovať v novinách, čoskoro sa stal známym a bohatým, zrejme najlepšie plateným vo svojej dobe. Kúpil si jachtu a vydal sa na cestu okolo sveta. Ako spisovateľ bol veľmi aktívny, napísal viac ako 50 kníh. Jeho knihy boli veľmi obľúbené, pretože London písal realisticky (čerpal námety z vlastného života). Žil na svojom ranči v Kalifornii. Napriek svojim vysokým príjmom mal stále finančné problémy. Celý život zápasil so závislosťou na alkohole.

22. novembra 1916, pravdepodobne nadránom, 40-ročný London spáchal samovraždu na svojom ranči v kalifornskom Glen Ellene - otrávil sa morfínom. Londonova samovražda však nebola preukázaná a preto sa považuje za špekulácie. London trpel urémiou a veľkými bolesťami, preto bral morfín. Jeho smrť mohla byť zapríčinená neúmyselným predávkovaním morfínom. Telo bolo podľa jeho poslednej vôle spopolnené neďaleko ranču.[1]

Charakteristika tvorby[upraviť | upraviť zdroj]

Spracoval životné príbehy individualít, ktoré musia bojovať o svoju existenciu. Vyjadroval názor, že život človeka má zmysel len vtedy, ak musí bojovať o určitý cieľ. Často ako hlavná postava vystupuje zviera, hlavne pes. Vyjadruje presvedčenie, že právo na prežitie má silnejší. Hrdinovia boli výrazné individuality, cieľavedomé a pragmatické. Cieľ dosahujú vynaložením fyzických a psychických síl. Väčšina postáv má autobiografické črty. Základným konfliktom je vzťah jednotlivca s prírodou a spoločnosťou. Charakteristický je vnútorný monológ a opis.

Diela[upraviť | upraviť zdroj]

Obal knihy Turtles of Tasman (1916)

Písal aj reportážne črty (napr. Ľudia z priepasti, Tajfún pri brehoch Japonska) a teoretické práce (Triedny boj, Ako som sa stal socialistom a iné). Nenapísaným zostal jeho román Kristus, ktorý sa chystal napísať v prvej osobe jednotného čísla.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. FONER, Philip S.: Jack London : americký rebel. Praha 1951, s. 144.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Jack London
  • Spolupracuj na Wikicitátoch Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Jack London

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Projekt Gutenberg
Projekt Gutenberg
Projekt Gutenberg obsahuje plné texty diel autora: