Jakub Vágner

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jakub Vágner
Český rybár a dobrodruh
Jakub Vágner
Narodenie24. december 1981 (42 rokov)
Praha
Národnosťčeská
Štátna príslušnosťČeská
Odkazy
Webstránkajakubvagner.cz
CommonsSpolupracuj na Commons Jakub Vágner

Jakub Vágner (* 24. december 1981, Praha) je český rybár a držiteľ niekoľkých rekordov v love sladkovodných rýb. Je držiteľom niekoľkých svetových rekordov v kategórii All-tackle IGFA ( International Game Fish Association ). Preslávil sa predovšetkým vďaka rybárskemu programu Fish Warrior, vysielanom televíznou stanicou National Geographic Channel. Jeho otcom je hudobník Karel Vágner. Je finalistom desiateho ročníka súťaže StarDance (3. miesto).

Začiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Študoval na Pražskom konzervatóriu hru na kontrabas. V treťom ročníku školu opustil a vydal sa do Austrálie, kde sa zoznámil so svojim rybárskym mentorom Rexom Huntom, hráčom austrálskeho futbalu a rybárskou celebritou. V Austrálii pracoval ako rybársky sprievodca pri love „ big game fishing “.

Rybárska kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Mediálne sa začal presadzovať po svojom návrate z Austrálie. Jeho prvý televízny program " Ako na to " vysielala Česká televízia. Rovnako tak aj dvadsaťdielny seriál „ S Jakubom na rybách “, ktorý sa objavil ako na Českej, tak aj Slovenskej televízii. Roku 2010 začal spolupracovať s televíznou stanicou National Geographic Channel. Nakrúcal s ňou šesťdielny seriál „ Fish Warrior “, kde mapoval najväčšie sladkovodné ryby sveta.

Roku 2011 začal pracovať na novom televíznom seriáli " Rybie legendy Jakuba Vágnera ". Tieto dobrodružné dokumenty boli vysielané v hlavnom vysielacom čase na ČT1. Séria bola následne predaná televíznej stanici Discovery Channel.

Zameriava sa na svoj dlhoročný projekt „ Sladkovodní Giganti “, ktorý mapuje viac ako dve desiatky najväčších sladkovodných rýb našej planéty. Ide o sladkovodné ryby s váhou nad 100 kilogramov a dĺžkou nad 2 metre. Je držiteľom niekoľkých svetových rekordov v kategórii „ All-tackle “, ktorú združuje medzinárodná rybárska asociácia IGFA (International Game Fish Association). Najväčšou Vágnerovou sladkovodnou rybou je zatiaľ Arapaima Gigas s váhou 154 kilogramov a dĺžkou 307 centimetrov. Ide o svetový rekord tohto druhu a pravdepodobne aj o najväčšiu sladkovodnú rybu, ktorá kedy bola na rybársky prút športovo ulovená. Je propagátorom myšlienky Chyť a pusť, kedy sú ryby po ulovení vrátené do vody. Okrem nakrúcania a publikovania sa venuje odborným prednáškam pre verejnosť a zameriava sa na prácu s mládežou.

Publikácie a DVD[upraviť | upraviť zdroj]

Pravidelne publikuje rybárske články v odborných časopisoch. Roku 2010 bol poctený ponukou, aby napísal hlavný článok o love tigrej ryby v Kongu do ročenky IGFA. Roku 2010 dokončil svoju prvú autorskú knihu „ Môj priateľ sumec “ vo vydavateľstve Fraus. Roku 2012 vyšla jeho druhá kniha „ Môj život s rybami “ pod vydavateľstvom Universum. Rovnako produkuje rybárske filmy a DVD pre spoločnosť Multisonic, ktorá je vlastnená jeho otcom Karlom Vágnerom. Roku 2010 obdržal multiplatinovú platňu za viac ako 500 000 predaných nosičov len na území Česka.

Dňa 30. júla 2010 sa zúčastnil 3872. dielu populárnej americkej talk show The Tonight Show, ktorú uvádza Jay Leno. [1]

V roku 2019 sa zúčastnil 10. radu tanečnej súťaže Stardance ... keď hviezdy tancujú.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Má dvoch bratov a tri sestry.

V roku 2022 sa mu narodila dcéra Kaya.

Dňa 28. októbra 2022 mu prezident Miloš Zeman udelil Medailu Za zásluhy 1. stupňa.

Ocenenie[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://revue.idnes.cz/nejhorsi-je-jist-neslanou-opici-rika-jakub-vagner-v-show-jana-krause-11n-/lidicky.asp?c=A100910_152554_lidicky_nh

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]