Jan Evangelista Purkyně

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jan Evangelista Purkyně
český fyziológ, lekár a entomológ
Jan Evangelista Purkyně
Narodenie18. december 1787
Libochovice, Habsburská monarchia
Úmrtie28. júl 1869 (81 rokov)
Praha, Rakúsko-Uhorsko Rakúsko-Uhorsko
PodpisJan Evangelista Purkyně, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Jan Evangelista Purkyně

Jan Evangelista Purkyně (* 18. december 1787, Libochovice – † 28. júl 1869, Praha) bol významný český fyziológ, lekár a entomológ. Je jedným zo zakladateľov cytológie vďaka svojmu objavu zloženia živočíšnych buniek s jadrami.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho otec bol správcom libochovického šľachtického panstva. Keď mal Jan Evangelista šesť rokov, otec zomrel. V jedenástich rokoch odišiel za vzdelaním k piaristom. V dvadsiatich však z rádu odišiel. Živil sa ako vychovávateľ v urodzených rodinách a jeden zo zamestnávateľov ho usmernil k lekárstvu. Už v prvom ročníku štúdia v Prahe mu vo Viedni vyšla prvá báseň Orážení obrazu bez konce. Doktorskú prácu O zření v ohledu subjektivním obhájil roku 1818 a stal sa asistentom na pražskej lekárskej fakulte.

Pre vlastenecké názory sa ale márne uchádzal o profesúru. Až na príhovor vplyvného Goetheho, ktorý tiež študoval proces videnia, získal profesúru mimo Rakúska v pruskom Vratislave (Breslau, dnes Vroclav).

Tam roku 1832 získal výkonný mikroskop. Svoj najvýznamnejší objav prezentoval Purkyně na zjazde nemeckých prírodovedcov a lekárov v pražskom Karoline v roku 1837, kde medzi prvými na svete prisúdil bunkám základný význam pre život.[1]

Vo Vroclave mu zomreli manželka a obe dcéry na choleru, zostali mu dvaja synovia. Známym maliarom sa stal Karel Purkyně. Jan Evangelista tu odvádzal tvrdú bádateľskú prácu, ktorá z neho robí zrejme najfrekventovanejšieho eponyma českej vedy: Purkyňove vlákna v srdci, Purkyňove bunky v mozočku a rad ďalších po ňom nazvaných útvarov a javov.

Roku 1850 sa Purkyně vrátil na pražskú lekársku fakultu. Založil fyziologický ústav, avšak nad výskumom už prevládala činnosť organizačná a buditeľská. Stal sa členom londýnskej Kráľovskej spoločnosti, viedenskej a parížskej akadémie vied, poslancom zemského snemu, nositeľom Leopoldovho rytierskeho rádu.

V roku 1853 založil známy prírodovedecký časopis Živa.

Zomrel koncom júla 1869. Pochovaný je na vyšehradskom cintoríne.

Odkaz v spoločnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Po Janovi Purkyně bola pomenovaná Universita Jana Evangelisty Purkyně v Brne medzi rokmi 19601990. V súčasnosti jeho meno nesie Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Významnou súčasťou 1. lekárskej fakulty UKv Prahe je tiež Purkyňov ústav.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. KITTNAR, Otomar a kol. Lékařská fyziologie. Praha : Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3068-4. S. 11. (po česky)
  2. Purkyňov ústav

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]