Jaseňový potok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jaseňový potok
potok
potok pod Jaseňovým vrchom
Štát Slovensko Slovensko
Zdrojnica Vrátno, Malé Karpaty
Ústie Horná Blava, Dobrá Voda
Dĺžka 4,6 km
Povodie Horný Dudváh
Rád toku V.
Hydrologické poradie 4-21-10-034
Číslo recipienta 4-21-10-1422
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Jaseňový potok je potok na Dolnom Považí, v severnej časti okresu Trnava.[1] Je to ľavostranný prítok Hornej Blavy, meria 4,6 km a je tokom V. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení v Malých Karpatoch, v podcelku Brezovské Karpaty, v časti Dobrovodská kotlina, v priestore Dobrovodského krasu na juhojuhozápadnom úpätí Vrátna (576,1 m n. m.) v nadmorskej výške približne 305 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Na hornom toku tečie viac-menej juhovýchodným smerom, následne vytvára oblúk prehnutý na východ a stáča sa na juhozápad, pričom ďalej už tečie na styku kotliny s Malými Karpatmi. Z pravej strany potom priberá prítok prameniaci južne od kóty 383,4 m, prechodne tečie severojužným smerom a zľava priberá prítok (249,9 m n. m.) z juhovýchodného svahu Jaseňového vrchu (342,4 m n. m.). Od tohto sútoku tečie takmer až k ústiu po hranici medzi okresmi Trnava na pravom a Piešťany na ľavom brehu (cca 1,3 km) juhojuhozápadným smerom. Napokon sa stáča na západ a juhojuhovýchodne od obce Dobrá Voda ústi v nadmorskej výške cca 224 m n. m. do Hornej Blavy.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-05-06]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-05-06]. Dostupné online.