Jenisejskí Kirgizi

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Jenisejskí Kirgizi (ďalšie varianty mena pozri analogicky v článku Kirgizi) boli turkické kmene, ktoré žili od staroveku na hornom toku Jeniseja, najmä na území Minusinskej kotliny.

V 6. storočí vytvorili Jenisejskí Kirgizi štátný útvar, ktorý zanikol v 13. storočí podrobením Mongolmi. [pozn. 1] V 17. a 18. storočí pod tlakom Rusov a Ojratov (západomongolských kmeňov) časť Jenisejských Kirgizov odišla z horného toku Jeniseja na juh do Žetysu. Táto časť sa podieľala na etnogenéze Kirgizov. Časť, ktorá zostala v pôvodných sídliskách, sa rozhodujúcou mierou podieľala na etnogenéze Chakasov.

Kultúrne a jazykovo boli Jenisejskí Kirgizi turkické kmene, ale etnicky mohli byť zmesou rôznych ľudí. Boli opisovaní v textoch dynastie Tchang ako ľudia s primárne kaukazskými rysmi a niektorými východoázijskými črtami.[1]

Jenisejskí Kirgizi boli kočovní pasteri, venovali sa ale aj poľnohospodárstvu. Zanechali po sebe početné nápisy na kamenných stélach, písané staroturkickým runovým písmom.

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Kaganát Jenisejskích Kirgizov 550-924 a Kirgizský kaganát 840-1293

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Rachel Lung (2011). „Interpreters in Early Imperial China.“ John Benjamins Publishing Company. v. 108. ISBN 9027224447

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jenisejští Kyrgyzové na českej Wikipédii.