Jenna Ortegová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jenna Ortega
v roku 2022
Celé menoJenna Marie Ortega
Narodenie 27. september 2002 (21 rokov)
Coachella Valley, Kalifornia, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia2012 – súčasnosť

Jenna Ortegová (angl. Jenna Marie Ortega; * 27. september 2002, Coachella Valley, Kalifornia, USA) je americká herečka, známa zo seriálu Wednesday (2022)

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Pochádza zo šiestich detí, z ktorých sa narodila ako štvrtá. Jej otec je mexického a amerického pôvodu a jej matka je mexického a portorického pôvodu.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Ortegová sa herectvu venuje od šiestich rokov. Objavila sa vo viacerých televíznych seriáloch, ako napríklad C.S.I New York. Ďalej získala príležitosť účinkovať vo filme Iron Man 3 z roku 2013 a v rovnakom roku si zahrala tiež vedľajšiu úlohu v horore Insidious a v seriáli Wednesday.

O dosť viac hereckého priestoru získala v televíznom seriáli Jane the Virgin, kde stvárnila hlavnú postavu v mladom veku. V roku 2018 si zahrala hlavnú úlohu vo filme Slon na úteku, kde za svoj herecký výkon získala pozitívne ohlasy filmových kritikov. O rok neskôr, hosťovala v televíznom seriáli TY, po boku Penna Badgleyho, byElizabeth Lail a Victorie Pedretti.

V roku 2020 bola obsadená do televízneho seriálu Jurský svet: Kriedový kemp. V rovnakom roku, získala jednu z úloh v piatom pokračovaní filmu Vreskot, kde si zahrala po boku Neve Campbell, Courteney Cox a Davida Arquettea. Film však kvôli covid19, mal premiéru až v roku 2022. Ortegová sa objavila aj v pokračovaní, ktoré bude mať premiéru v roku 2023.

Po boku Brittany Snow, Mii Goth a Owena Campbella, si zahrala aj v horore X, z roku 2022, ktorý získal zmiešané recenzie. V rovnakom roku, bola obsadená do úlohy Wednesday, v televíznom seriáli, ktorý režíroval Tim Burton. V televíznom seriáli si zahrala aj pôvodná predstaviteľka Wednesday, Christina Ricciová.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jenna Ortega na anglickej Wikipédii.