Jennifer Greyová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jennifer Greyová
v roku 2010
Celé menoJennifer Grey
Narodenie 26. marec 1960 (64 rokov)
New York, New York, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1979 – súčasnosť
ManželClark Gregg (od 2001 – r. 2021)
Deti1

Jennifer Greyová (* 26. marec 1960, New York, New York, USA) je americká herečka, známa z filmu Hriešny tanec (1987). V roku 2010 vyhrala jedenástu sériu televíznej súťaže Dancing with the Stars.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Greyová narodila hercovi Joelovi Greyovi a bývalej herečke a speváčke Jo Wilder. Jej starý otec z otcovej strany bol komik a hudobník Mickey Katz.

Navštevovala súkromnú školu na Manhattane – Dalton school, kde študovala tanec a herectvo spoločne s Tracy Pollan.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Greyová sa herectvu venuje od roku 1979, no jej väčšia rola prišla v roku 1984 vo filme Červená smršť. V roku 1986 bola obsadená po boku hercov ako Matthew Broderick, Jeffrey Jones, Alan Ruck a Kristy Swanson vo filme Voľný deň Ferrisa Buellera.

V roku 1986 bola obsadená do romantického filmu Hriešny tanec, kde hrala po boku Patricka Swayzeho. Za svoj herecký výkon bola nominovaná na Zlatý glóbus.

V roku 1989 si zahrala vo filme Vražda na Broadwayi, ktorý získal priemerné ohlasy od filmových kritikov.

V roku 1995 si zahrala v televíznom filme V rytme valčíka po boku Shirley MacLaine, Kathy Bates a Lizy Minnelli. Greyová hosťovala aj v televíznom seriáli Priatelia, ale z neznámych príčin jej postavu v ďalších epizódach stvárnila herečka Jana Marie Hupp.

V roku 2002 si zahrala v neúspešnom horore Rituál. V roku 2007 sa pripojila k hereckému obsadeniu ako Rebecca De Mornay a Bruce Greenwood v televíznom seriáli John zo Cincinnati.

Od roku 2008 do roku 2014 príležitostne dabovala jednu z postáv v animovanom televíznom seriáli Phineas a Ferb.

V roku 2019 hosťovala v televíznom seriáli Klinika Grace. V roku 2022 vydala autobiografickú knihu s názvom Out of the Corner: A Memoir.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 5. augusta 1987 Greyová utrpela vážne poranenie krčnej chrbtice pri autonehode v Enniskillene v Severnom Írsku, kde bola na dovolenke s hercom Matthewom Broderickom, s ktorým v tom čase tvorila pár. Ich vzťah držali v tajnosti, no kvôli autonehode sa ich vzťah dostal na verejnosť. Broderick sedel za volantom prenajatého BMW a prešiel do nesprávneho jazdného pruhu, pričom sa čelne zrazil s iným autom, kde sedela matka (63) s dcérou (28). Broderick bol usvedčený z neopatrnej jazdy a dostal pokutu 175 dolárov.

Greyová mala viacero vzťahov, napríklad s hercami Michaelom J. Foxom, Johnnym Deppom, Williamom Baldwinom a vtedajším pobočníkom prezidenta Clintona, Georgeom Stephanopoulosom.

21. júla 2001 sa vydala za herca a režiséra Clarka Gregga. Majú spolu dcéru, narodenú v roku 2001. 3. júla 2020 Greyová a Gregg oznámili, že sa v januári priateľsky rozišli a sú v procese rozvodu. Ich rozvod bol právoplatný 16. februára 2021.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jennifer Grey na anglickej Wikipédii.