Joey Kingová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Joey Kingová
v roku 2020
Celé menoJoey Lynn King
Narodenie 30. júl 1999 (24 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia2006 – súč.
ManželSteven Piet (od 2023)

Joey King (* 30. júl 1999, Los Angeles, Kalifornia, USA) je americká herečka, známa z televízneho seriálu Odhalení (2019).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Kingová sa narodila v Los Angeles v Kalifornii. Profesionálne sa začala herectvu venovať už ako štvorročná, počnúc reklamou na Life Cereal. Objavila sa aj v reklamách pre AT&T, Kay Jewelers a Eggo.

Má dve staršie sestry, jednou z nich je aj herečka Hunter King.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2008 dabovala jednu z vedľajších postáv v animovanom filme Horton. V rovnakom roku, si zahrala aj vedľajšiu úlohu v horore Karanténa.

V roku 2010 si zahrala po boku Seleny Gomez, v komédii Ja, zloduch!, ktorý bol natočený na základe knižnej adaptácie od Beverly Cleary.

V roku 2013 si zahrala vo filmoch Útok na Biely dom, V zajatí démonov a Rodinný víkend. O rok neskôr, bola obsadená do jednej z vedľajších úloh v televíznom seriály Fargo, kde účinkovala až do roku 2015. V roku 2017 si zahrala po boku herca Michaela Cainea vo filme Vo veľkom štýle.

V roku 2019 hrala hlavnú úlohu v televíznom seriály Odhalení, ktorý bol natočený podľa skutočnej udalosti. Jej rola sa volala Gypsy Rose Blanchard. Kingová kvôli účinkovaniu v televíznom seriály si oholila hlavu. Jej herecký výkon bol pozitívne prijatý televíznymi kritikmi a tiež získala nominácie na ceny Emmy, Zlatý glóbus, SAG a Critics' Choice.

V roku 2022 sa pripojila k hereckému obsadeniu ako Brad Pitt, Aaron Taylor-Johnson, Zazie Beetz, Logan Lerman a Sandra Bullock, vo filme Bullet Train.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Kingová sa 3. septembra 2023 na Malorke v Španielsku, vydala za Stevena Pieta.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Joey King na anglickej Wikipédii.