John Michael Kosterlitz

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nositeľ Nobelovej ceny
Nositeľ Nobelovej ceny
Michael Kosterlitz
britsko-americký fyzik
John Michael Kosterlitz
Rod. menoJohn Michael Kosterlitz
Narodenie22. jún 1943 (80 rokov)
Aberdeen, Škótsko
Národnosťbritská
ZamestnanieBrown University
Alma materUniversity of Cambridge (BA, MA)
University of Oxford (DPhil)
Odkazy
Webstránkavivo.brown.edu/display/jkosterl
CommonsSpolupracuj na Commons John Michael Kosterlitz

John Michael Kosterlitz (* 22. jún 1943, Aberdeen, Škótsko) je britsko-americký profesor fyziky na Brownovej univerzite a syn biochemika Hansa Kosterlitza. V roku 2016 získal Nobelovu cenu za fyziku spoločne s Davidom Thoulessom a Duncanom Haldaneom za svoju prácu vo fyzike kondenzovaných látok.

Vzdelanie a skorý život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Aberdeene v Škótsku[1] do rodiny nemeckých židovských emigrantov.[2] Jeho otcom bol biochemik Hans Walter Kosterlitz, matkou Hannah Gresshönerová. Bakalársky aj magisterský titul získal na Gonville a Caius College v Cambridgi.[1] V roku 1969 dostal doktorský titul na Brasenose College v Oxforde.[1]

Kariéra a výskum[upraviť | upraviť zdroj]

Potom čo vystriedal niekoľko postdoktorandských pobytov na University of Birmingham, začal spolupracovať s Davidom Thoulessom[1] na Cornellovej univerzite,[1] v roku 1974 bol menovaný za člena fakulty na University of Birmingham,[1] najprv ako asistent. Od roku 1982 bol profesorom fyziky na Brownovej univerzite. Neskôr sa stal hosťujúcim výskumným pracovníkom na Aalto University vo Fínsku.

Kosterlitz sa zaoberá výskumom v oblasti teórie kondenzovaných látok, jedno - a dvoj-dimenzionálnou fyzikou vo fázových prechodoch: náhodnými systémami, elektrónovú lokalizáciou, a spinovými okuliarmi. Ďalej sa venuje kritickej dynamike, teda topeniu a tuhnutiu.

Ocenenia a uznania[upraviť | upraviť zdroj]

Michael Kosterlitz získal Nobelovu cenu za fyziku v roku 2016.[3] Ďalej je držiteľom Maxwellovej medaily a ceny Britského fyzikálneho inštitútu alebo ceny Larsa Onsagera Americkej fyzikálnej spoločnosti z roku 2000, a to najmä za prácu na Kosterlitzovom-Thoulessovom prechode. Od roku 1993 bol členom Americkej fyzikálnej spoločnosti.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d e f Two former Birmingham scientists awarded Nobel Prize for Physics [online]. University of Birmingham, 4 October 2016, [cit. 2016-10-04]. Dostupné online.
  2. Anatomy of a Scientific Discovery: The Race to Find the Body's Own Morphine, by Jeff Goldberg, Skyhorse Publishing, Inc., 13 Dec 2013, Brain Soup
  3. DEVLIN, Hannah; SAMPLE, Ian. British trio win Nobel prize in physics 2016 for work on exotic states of matter – live [online]. 2016-10-04, [cit. 2016-10-04]. Dostupné online.
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Michael Kosterlitz na českej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]