Johnny Torrio

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Johnny Torrio
taliansko-americký mafiánsky boss
Johnny Torrio v roku 1939
Johnny Torrio v roku 1939
Rod. menoDonato Torrio
Iné menáJohn Donato Torrio, The Fox, The Brain, Papa Johnny, Terrible Johnny, The Immune
Štát pôsob.Spojené štáty
Narodenie20. január 1882
Montepeloso, Basilicata, Taliansko
Úmrtie16. apríl 1957 (75 rokov)
New York, New York, USA
Zamestnaniemafiánsky boss
ManželkaAnna Theodosia Jacobsová (1912 – 1957)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Johnny Torrio

John DonatoJohnnyTorrio (rodený Donato Torrio; * 20. január 1882, Montepeloso, Basilicata, Taliansko – † 16. apríl 1957, New York, New York, USA) bol taliansko-americký mafiánsky boss, ktorý v 20. rokoch 20. storočia pôsobil v Chicagu a stál za rozmachom mafie. V 30. rokoch spolupracoval s Lucky Lucianom na zriadení tzv. „Národného zločineckého syndikátu“. Jeho prezývka bola The Fox (slov. Lišiak), neskôr aj Papa Johnny.

Mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v roce 1882 v talianskom mestečku Montepeloso. Krátko po tom, čo jeho otec zomrel (to mal dva roky), sa presťahoval so svojou matkou do New Yorku.

Ako chlapec sa zapojil do činnosti pouličných gangov. Zoznámil sa tam napríklad s Paulom Kellym (Paolo Vaccarelli), ktorý bol vedúcim skupiny Five Points Gang. On sám sa neskôr stal jeho zástupcom. Okrem toho vypomáhal v obchode svojho nevlastného otca a robil vyhadzovača v bare.

Začal podnikať a okrem legálnych aktivít sa zaoberal stávkami, obchodom s drogami, vydieraním a najmä kupliarstvom. V roku 1912 už mal toľko aktivít, že zamestnával ostatných členov newyorských gangov. Všimol si mladého Al Capona a dohodol mu prácu barmana a vyhadzovača v bare, ktorý vlastnil Torriov priateľ, Frankie Yale.

Bol krutý a vypočítavý, napr. vo vzťahu k prostitútkam, ktoré trestal za akékoľvek previnenie. Ostatní gangstri si ho však vážili pre jeho diplomatické schopnosti a rýchly úsudok.

Chicago[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho teta, Victoria Morescová, a jej manžel, mafiánsky boss Jim Colosimo, vlastnili v Chicagu niekoľko nevestincov.

V roku 1909 sa pani Morescová naňho obrátila s tým, aby im pomohol proti vydieračskej organizácii Mano Nera (slov. Čierna ruka). Presťahoval sa teda do Chicaga tak, aby túto vec vybavil. Začal pre Jima Colosima pracovať.

V roku 1911 bol svojím strýkom povýšený po tom, čo zabil prostitútku, ktorá proti nim chcela vypovedať. Rok na to sa oženil so Židovkou Annou Jacobsovou. Navonok viedol slušný život ako obchodník Frank Langley.

Od roku 1915 mal v Colosimových aktivitách už veľkú právomoc a riadil podnik prakticky sám. Stal sa spoluvlastníkom niekoľkých nevestincov av roku 1919 si otvoril svoj vlastný. Jeho záležitosti v New Yorku prebral Frankie Yale.

V roku 1919 za ním do Chicaga prišiel Al Capone a usídlil sa tam natrvalo. Čoskoro sa stal jeho najdôležitejším mužom.

Keď v roku 1920 začala prohibícia, vycítil obrovské peniaze, ktoré by z toho mohli plynúť. Snažil sa presvedčiť Jima Colosima, aby sa do toho podniku pustili (pašovanie, výroba a predaj alkoholu). Ten sa však zdráhal. Tvrdil, že by to len pritiahlo pozornosť konkurenčných mafiánskych gangov a polícia. Navyše sa práve rozvádzal s Victoriou Morescovou a v apríli 1920 sa oženil s kabaretnou speváčkou Dale Winterovou. Do obchodu s alkoholom sa teda nechcel púšťať.

Dňa 11. mája 1920 bol Jim Colosimo na jeho príkaz zastrelený. Dostal sa tak na vedúce miesto celej organizácie a pustil sa do nelegálneho obchodu s alkoholom.

Obdobie vojny gangov[upraviť | upraviť zdroj]

Jedným z jeho najväčších nepriateľov sa stal Ír Dion O'Banion. Mali spolu množstvo nezhôd, okrem iného ohľadom rozdelenia teritórií.

Dňa 19. mája 1924 O'Banion naňho pripravil podfuk, keď ho nalákal na miesto, kde ho potom zatkla polícia kvôli porušeniu prohibičného zákona.

Dňa 10. novembra 1924 mu potom Frankie Yale a Al Capone pomohli O'Baniona zabiť. Stalo sa tak v O'Banionovom kvetinárstve.

Po tejto akcii nasledovala vojna gangov.

Dňa 23. januára 1925 stál pred súdom za porušenie zákona o prohibícii.

O'Banionovi priatelia, medzi nimi napr. Hymie Weiss alebo Bugs Moran, sa chceli za smrť O'Baniona pomstiť. 24. januára 1925 ho postrelili. Urobili to už raz predtým, ale tentoraz to bolo vážne, strávil nejaký čas v Nemocnici | nemocnici.

Vo februári roku 1925 nastúpil do väzenia, odsúdený bol na 9 mesiacov. Súhlasil s tým, že je vinný, pretože vedel, že vo väzení bude mať dobrú starostlivosť a bude strážený. Bál sa, že by sa O'Banionovi muži mohli pokúsiť dokončenú prácu dokončiť.

Po prepustení z väzenia odovzdal vedenie organizácie Al Caponovi a odletel do Talianska. Na jar roku 1928 sa však vrátil do Ameriky, dôvodom bol okrem iného strach z Mussoliniho.

Nevrátil sa však do Chicaga, ale do New York, kde začal investovať do nehnuteľností. V 30. rokoch sa tiež často stretával s Lucky Lucianom, s ktorým plánoval založenie Komisie, akéhosi grémia newyorských bossov.

Na jar roku 1939 nastúpil opäť do väzenia za daňové úniky. Prepustený bol 14. apríla 1941.

V 50. rokoch sa potom ďalej zaoberal obchodovaním s nehnuteľnosťami.

Smrť[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 16. apríla 1957 pri návšteve holiča dostal infarkt a niekoľko hodín na to v nemocnici zomrel.

Svojho nástupcu v čele mafiánskeho klanu, Al Capona, tým prežil o 10 rokov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Johnny Torrio na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).