Jozef Déry

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jozef Déry
maďarský sudca, priekopník tatranského horolezectva
Rod. menoJózsef Déry
Narodenie1865
Úmrtie13. október 1937
Pestszentlőrinc, Maďarsko
Profesiasudca

Jozef Déry, tiež József Déry (* 1865 – † 13. október 1937, Pestszentlőrinc, Maďarsko) bol maďarský tabulárny sudca a talentovaný maliar – samouk. Bol priekopníkom horolezectva vo Vysokých Tatrách.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Už v mladosti začal navštevovať Vysoké Tatry. Jeho svokor Edmund Téry bol známym priekopníkom tatranského horolezectva. Spoločne presadzovali výstavbu Téryho chaty v Malej Studenej doline.

Roku 1896 spoločne uskutočnili prvovýstupy na Spišský štít, Zadnú Mačaciu vežu a Širokú vežu. V roku 1899 prešiel Déry ako prvý cez Žltú lávku, v roku 1901 prvý zdolal Malý Pyšný štít, Loktibradu, Žltú stenu, Kopu nad Ohniskom, Pfinovu kopu, Sedlo za Oštepmi a južný hrebeň Lomnického štítu.

Spišský štít pomenovali na jeho počesť Déryho štítom (nem. Déryspitze, maď. Dérycsúcs).

Ešte vo veku 70 rokov chodieval do hôr. Zaoberal sa fotografovaním a v časopise Turisták Lapja, ktorý redigoval po smrti Edmunda Téryho, uverejňoval mnohé svoje perokresby s tatranskými motívmi.

Bol čestným predsedom Maďarského turistického spolku (Magyar Turista Egylet) a čestný predsedom Poľského tovarišstva tatranského (Polskie Towarzystwo Tatrzańskie).[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. BOHUŠ, Ivan. Kto bol kto vo Vysokých Tatrách. Vysoké Tatry, 1971, roč. X., čís. 5-6, s. 32.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]