Jumanji (séria)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Jumanji (angl. Jumanji) je americká séria rodinno dobrodružných filmov, založená na detských knihách Jumanji (1981) a jej pokračovaní Zathura (2002), ktoré napísal Chris Van Allsburg. Prvý film produkovala TriStar Pictures a ďalšie filmy Columbia Pictures, obe dcérske spoločnosti Sony Pictures.

Táto filmová séria sleduje dobrodružstvá rôznych ľudí, ktorí sa ocitnú v ohrození pri hraní začarovanej hry, ktorá prichádza s množstvom nebezpečných prvkov džungle, ktoré musia hráči pri hraní prežiť. Nakoniec, jediný spôsob, ako hru ukončiť je hru dohrať a zároveň prežiť jej nebezpečenstvá.

Sfilmované boli štyri spracovania a bol odvysielaný aj televízny seriál v rokoch 19961999. Filmy zarobili v celosvetových kinách dokopy 2 miliardy dolárov.

Knižné spracovania[upraviť | upraviť zdroj]

Jumanji (1981)[upraviť | upraviť zdroj]

Dve deti, Peter a Judy, nájdu hru, ktorú si spolu zahrajú. V hre, každý hod kockou oživí džungľu z hry (ako aj postavy a stvorenia, ktoré v nej žijú). Aby sa z hry dostali, musia dokončiť hru a dostať sa do titulárneho mesta zlata.

Zathura (2002)[upraviť | upraviť zdroj]

Bratia Danny a Walter, susedia Petra a Judy z predchádzajúcej knihy, nájdu hru Jumanji. Namiesto nej, si však zahrajú vesmírnu hru Zathura. Rovnako ako aj v prípade Jumanji, hranie hry Zathura, prináša prvky hry do reality a aby sa všetko vrátilo do normálu, chlapci musia hru dokončiť.

Filmy zo série[upraviť | upraviť zdroj]

V hlavných úlohách sa predstavili: Robin Williams, Kirsten Dunst, Jonathan Hyde, Bonnie Hunt, Bradley Pierce, Adam Hann-Byrd, Patricia Clarkson, Peter Bryant, Laura Bell Bundy, Bebe Neuwirth a David Alan Grier.
V hlavných úlohách sa predstavili: Josh Hutcherson, Jonah Bobo, Tim Robbins, Dax Shepard, Kristen Stewart, Frank Oz a Derek Mears.
  • Jumanji: Vitajte v džungli je tretím filmom série, natočený v roku 2017. Celosvetovo zarobil 995,3 milióna dolárov a stal sa piatym najlepšie zarábajúcim filmom roku 2017.
V hlavných úlohách sa predstavili: Dwayne Johnson, Jack Black, Kevin Hart, Karen Gillan, Virginia Newcomb, Missi Pyle, Maribeth Monroe, Nick Jonas, Marin Hinkle, Madison Iseman, Colin Hanks, Morgan Turner, Alex Wolff, Bobby Cannavale a Marc Evan Jackson.
  • Jumanji: Ďalší level je štvrtým filmom série, natočeným v roku 2019. Celosvetovo zarobil 801,7 milióna dolárov v porovnaní s rozpočtom 125 – 132 miliónov dolárov, čím sa stal desiatym najlepšie zarábajúcim filmom roku 2019. Vďaka úspechu filmu sa pripravuje ďalšia časť.
V hlavných úlohách sa predstavili: Dwayne Johnson, Jack Black, Kevin Hart, Karen Gillan, Nick Jonas, Alex Wolff, Morgan Turner Awkwafina, Colin Hanks, Marin Hinkle, Danny Glover, Madison Iseman, Dania Ramirez, Rhys Darby, Lucy DeVito, Lamorne Morris, Danny DeVito, Ser'Darius Blain, Nick Gomez a Bebe Neuwirth.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jumanji (franchise) na anglickej Wikipédii.