Kórejčania

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Kórejci)
Tradičné kórejské šaty Hanbok

Kórejčaniavýchodoázijskou etnickou skupinou, ktorá obýva Kórejský polostrov. Ich jazykom je kórejčina.

Etnogenéza Kórejčanov je sporná. Predpokladá sa, že Kórejčania sú potomkami altajských kmeňov (čo ich spája s Mongolmi a Tunguzmi), ktoré na Kórejský polostrov prišli z oblasti strednej Sibíri približne medzi neolitom a dobou bronzovou a zmiešali sa so starším paleoázijským obyvateľstvom a prisťahovalcami z južnej Číny a Malajského polostrova.

Na počiatku nášho letopočtu obývalo Kórejský polostrov viacero „kórejských“ kmeňov, ktoré sa neskôr zjednotili v kráľovstve Silla (신라). To dalo impulz ku postupnému zjednoteniu kmeňov do jedného národa používajúceho jeden spoločný jazyk.

Celkový počet obyvateľov na polostrove dosahuje okolo 71 miliónov. Spolu s Kórejčanmi žijúcimi v ostatných krajinách (Čína, Kazachstan, Japonsko, USA, Kanada) je to okolo 75 miliónov (asi 16. miesto na svete v počte obyvateľov).

Kórejčania (na juhu polostrova) sami seba označujú menom „ľud Han“. Pôvod tohto názvu môžeme hľadať v kmeňoch, tvoriacich tzv. Samhan (삼한, „Tri Han“) t. j. federácie miništátov Mahan (마한), Činhan (진한) a Pjonhan (변한), formujúcich sa na juhu polostrova – južne od rieky Han-gang (한강). Spoločné meno týchto kmeňov (Han) je pravdepodobne odvodené od slova „han“ (한) t. j. vodca, vládca. Neskôr bol k tomuto rýdzo kórejskému slovu „priradený“ čínsky znak 韓 a odvtedy znamená „kórejský“.

Treba mať na pamäti, že aj Číňania sami seba volajú Han (92% populácie Číny t. j. okolo 1,3 miliardy ľudí sa hlási k etniku Han). Ale čínsky znak sa líši 漢, hoci výslovnosť je tá istá. Pôvod čínskeho Han je v čínskej dynastii Han (206 pred Kr. – 220 nl.).