Nasalis

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Kahau nosatý)
Kahau nosatý
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Nasalis larvatus

Areál rozšírenia
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Nasalis, po slovensky kahau, je rod z čeľade mačiakovité. Jeho jediným zástupcom je druh kahau nosatý (lat. Nasalis larvatus).

Niektorí autori do tohto rodu zaraďujú aj to, čo sa inde klasifikuje ako rod Simias (čiže druh kahau mentavejský); nasledujúci text článku je len o druhu kahau nosatý.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Žije výhradne v juhovýchodnej Ázii na ostrove Kalimantan. Obýva nížinaté oblasti dažďových pralesov, hlavne brehy riek, jazier a tiež morské pobrežie.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Kahau nosatý je primát žijúci prevažne na stromoch. Je typický značným pohlavným dimorfizmom. Samec býva veľký až 75 cm, samica len 60 cm, samec váži až 24 kg, zatiaľ čo samica len 10 kg. Chvost samcov meria okolo 66 cm, u samíc len 56 cm. Hlavným rozlišovacím znakom je vzhľad ich nosov - zatiaľ čo samec má previsnutý nos tvaru uhorky, dlhý až 10 cm, samica má nos krátky, otočený hore. Na chrbte má srsť tehlovo červenú, končatiny má šedivé, spodok tela a chvost krémový, tvár máva sfarbenú do červena. Je nápadný svojím vystúpeným bruchom.

Potravinové nároky[upraviť | upraviť zdroj]

Celý svoj život trávi na mangrovníkoch, kde listy, púčiky, semená a plody určitých mangrovníkov sú jeho hlavnou potravou. Sú to v podstate vegetariánske opice a majú tomu aj prispôsobený žalúdok, dokážu stráviť rastlinnú celulózu.V žalúdku majú špecializované baktérie, ktoré potravu fermentujú a umožňujú tak jej trávenie. Preto môže kahau žrať výhonky a listy stromov, ktoré sú pre ostatné herbivory nepožívateľné.

Rozkladnou činnosťou tráviacich baktérií dochádza k tvorbe plynu, ktorý kahauovi pred výstupom z tela plní pružné brucho. Aby zmenšil množstvo vznikajúcich plynov, konzumuje väčšinou iba vybrané nezrelé nesladké plody a určité listy. Jeho strava je kaloricky nevýdatná, spotrebuje jej veľké množstvo. Je to prísny potravinový špecialista, ktorý nemôže žiť v oblasti s iným druhom potravy. Jeho potravinové zameranie spôsobilo, že kahau si s ostatnými primátmi nekonkuruje.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Nasalis
  • Spolupracuj na Wikidruhoch Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Nasalis

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kahau nosatý na českej Wikipédii.