Kandidatúra Poprad-Tatry na usporiadanie zimných olympijských hier 2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Námestie svätého Egídia v Poprade plánované pre medailové ceremoniály

Poprad-Tatry 2006 (maď. Poprád 2006; nem. Deutschendorf 2006) bola neúspešná ponuka Popradu a Slovenského olympijského výboru (SOV) na usporiadanie zimných olympijských hier 2006. Bol jedným zo šiestich kandidátov, no nedostal sa do užšieho výberu.

Športoviská[upraviť | upraviť zdroj]

Navrhované športoviská boli:[1]

Zoskupenie Poprad[upraviť | upraviť zdroj]

  • Poprad - ceremoniály, olympijská dedina, ľadový hokej mužov, krasokorčuľovanie, šortrek, rýchlokorčuľovanie
  • Kežmarok - ľadový hokej žien
  • Štrbské Pleso - skoky na lyžiach, beh na lyžiach, severská kombinácia
  • Štrba - biatlon
  • Svit - boby, sane a skeleton
  • Lopušná Dolina - snowboarding

Zoskupenie Liptovský Mikuláš[upraviť | upraviť zdroj]

Hodnotenie MOV[upraviť | upraviť zdroj]

MOV (Medzinárodný olympijský výbor) považoval navrhovanú ponuku za kompaktný športový koncept v atraktívnom prostredí s mnohými športoviskami, ktoré sa ešte museli postaviť.[1] Poolympijské využitie ľadových plôch bolo vynikajúce, pretože všetky arény budú určené na rozvoj ľadových športov v oblasti, ktorá je už známa svojou vášňou pre ľadový hokej. Hodnotiaca komisia MOV uprednostnila umiestnenie všetkých alpských podujatí na jednom mieste, v Jasnej, ktorá už hostila Svetový pohár a niekoľko medzinárodných súťaží a nachádzala sa 60 minút od hlavnej olympijskej dediny. Skúsenosti Slovenskej republiky s poskytovaním vysokoprofilového zabezpečenia podujatí boli hodnotené ako priemerné, ale samotná krajina nezaznamenala nezvyčajné bezpečnostné problémy. Referendum konané v obciach kraja, ako aj prieskumy verejnej mienky v rokoch 1997 a 1998 na celom Slovensku, ukázali, že táto ponuka mala podporu väčšiny. Zatiaľ čo marketingový program olympijských hier bol na Slovensku novinkou, SOV zrejme preukázal dôslednosť pri hodnotení možností v marketingových plánoch a príležitostiach.

Hodnotiaca správa MOV však vymenovala niektoré problémy, ktoré mohli ovplyvniť prípravy na zimné hry. Blízkosť hlavnej cesty k biatlonovému dejisku v Štrbe predstavovala obavy o výkony športovcov. Hoci Svit, kde bola plánovaná bobová, saňová a skeletonová dráha, nie je súčasťou národného parku, mohlo dôjsť k obavám o životné prostredie, keďže by si výstavba týchto dráh vyžiadala rozsiahle odlesňovanie. SOV nedokázal zabezpečiť partnera, ktorý by bol ochotný pokryť náklady na výstavbu olympijskej dediny. Hodnotiaca komisia ďalej usúdila, že prevádzkový rozpočet obce sa zdal byť podhodnotený a nebolo možné nájsť žiadny rozpočet na dodatočné ubytovanie. Hodnotiaca komisia sa tiež domnievala, že ubytovanie v Poprade bolo potrebné ďalej rozvíjať.

Zatiaľ čo navrhovaná koncepcia diaľničnej a železničnej dopravy bola považovaná za dostatočnú, letisko Poprad-Tatry mohlo prijímať len stredne veľké prúdové lietadlá a nemalo pravidelné linky. Hodnotiaca komisia sa domnievala, že náklady na vybudovanie infraštruktúry a usporiadanie olympijských hier budú významnou výzvou pre finančné zdroje verejného aj súkromného sektora na Slovensku.

Následok[upraviť | upraviť zdroj]

Poprad sa po výbere Turína o olympiádu neuchádzal, ale stiahnutá kandidatúra Krakova na hry v roku 2022 zahŕňala Chopok a Jasnú ako dejisko alpských lyžiarskych podujatí.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Poprad-Tatry. (The candidate cities. XX Olympic Winter Games in 2006) [online]. digital.la84.org, 1999, [cit. 2024-01-01]. Dostupné online. Archivované 2024-01-01 z originálu. (po anglicky)
  2. Poland and Slovakia confirm joint bid for 2022 Winter Olympics and Paralympics [online]. www.insidethegames.biz, 2013-11-07, [cit. 2024-01-01]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Poprad-Tatry bid for the 2006 Winter Olympics na anglickej Wikipédii.