Karol Rovan

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Karol Rovan
slovenský matematik a pedagóg
Narodenie11. november 1908
Nemčiňany, Slovensko
Úmrtie15. december 1982 (74 rokov)
Bratislava, Slovensko

Karol Rovan (* 11. november 1908, Nemčiňany – † 15. december 1982, Bratislava) bol slovenský pedagóg a matematik.

Narodil sa v Nemčiňanoch v okrese Nitra.
Štúdium na Karlovej univerzite v Prahe ukončil v roku 1930. Ako učiteľ pôsobil na rôznych pracoviskách v Piešťanoch, v Novom Meste nad Váhom, v Bratislave na ul. Červenej armády a Gymnáziu Jura Hronca. Značnú pozornosť venoval príprave študentov na matematickú olympiádu. V rokoch 19521953 bol členom ÚV MO. V rokoch 19681969 sa aktívne zúčastňoval na príprave vytvorenia Jednoty slovenských matematikov a fyzikov (JSMF). Pomáhal tiež vytvárať koncepciu práce novozaloženej Matematickej sekcie JSMF. V rokoch 19691971 bol jej prvým podpredsedom. Bol spoluzakladateľom Klubu stredoškolských profesorov matematiky v Bratislave (v roku 1967).
Bol spoluautorom stredoškolských učebníc, zbierok úloh z matematiky a pôsobil aj ako prekladateľ vydavateľstva ALFA. Externe prednášal dejiny matematiky na PF UK a viedol aj semináre na VŠE. Za jeho pedagogickú prácu bol mu udelený titul Zaslúžilý učiteľ. Druhou láskou prof. Rovana bola hudba. Už za pôsobenia v Piešťanoch venoval sa ochotníckemu divadlu a hudobnému súboru.
Zomrel 15. decembra 1982 v Bratislave.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Matematický ústav SAV – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok. Vzhľadom na to, že tento zdroj ešte nemá vyriešené autorské práva podľa licencie CC-BY-SA 3.0, nie je zatiaľ vhodné preberať články označené touto šablónou.