Kaštieľ v Ivanke pri Dunaji

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kaštieľ v Ivanke od kostola
Kaštieľ v Ivanke od záhrady

Kaštieľ v Ivanke pri Dunaji sa nachádza v Ivanke pri Dunaji asi 14 km severovýchodne od Bratislavy. Kaštieľ je romanticky pôsobiaca stavba v parku s výraznou siluetou. Postavený bol v rokokovom slohu v 3. štvrtine 18. storočia pre rod Grassalkovichovcov. Tí ho vlastnili až do roku 1841, keď jeho mužská vetva Antonom III. vymrela a ich ivanský majetok bol vydražený.

Kaštieľ a majetok kúpil Michal Obrenovič, srbské knieža a istý čas srbský panovník, ktorý v rokoch 1842 - 1858 žil v exile v Rakúsku. V Ivanke si zriadil vidiecke sídlo. Obrenovič sa v roku 1853 sa oženil s uhorskou šľachtičnou grófkou Júliou Hunyadyovou. V roku 1855 v kaštieli Obrenoviča tajne navštívil Ľudovít Štúr, ktorý žil pod policajným dozorom v Modre. Túto udalosť pripomína aj pamätná tabuľa. Keď v roku 1856 postihol Ivanku požiar, dal kaštieľ upraviť. Odstránil juhozápadnú časť existujúcej budovy a na jej mieste dal vybudovať vežu, ktorá slúžila ako vodojem.

Začiatkom 20. storočia noví vlastníci Huňadyovci dali kaštieľ neogoticko-secesne upraviť. Dnes predstavuje poschodovú budovu s architektonickým riešením vychádzajúcim zo vzorov stredovekej architektúry, z kombinácie románskych a gotických prvkov na fasádach ako napr. arkiere, balkóny, okná, kružby. Polygonálna veža objektu, ukončená helmicou je secesná. Reprezentačný kaštieľ bol pôvodne obklopený rozsiahlym francúzskym parkom.

1. januára 1943 sa do ivanskeho kaštieľa prisťahovali jezuiti, ktorí ho odkúpili od grófa Hunyadyho. Zriadili tu internát pre mládež študujúcu na ich gymnáziu v Bratislave.

V roku 1948 bol komunistami majetok jezuitom vyvlastnený, tzv. "znárodnený". Prešiel do rúk Povereníctva poľnohospodárstva.

Po roku 1989 sa reštitúciou opäť vrátil do správy Spoločnosti Ježišovej - jezuitov. V súčasnosti je kaštieľ zrekonštruovaný a sídlia v ňom najmä dve inštitúcie: jezuitské Centrum spirituality Loyola a Kolégium Antona Neuwirtha.

Kolégium Antona Neuwirtha je študentské kolégium založené podľa vzoru tradičných oxfordských kolégií. Poskytuje dvojročný internátny program pre študentov vysokých škôl so zameraním na štúdium filozofie, vzťahu kresťanstva a kultúry a osobnostný rozvoj.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 48°11′26″S 17°15′31″V / 48,190637°S 17,258674°V / 48.190637; 17.258674