Monastier Nea Moni

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Kláštor Nea Moni)
Svetové dedičstvo UNESCO
Svetové dedičstvo UNESCO
Monasteries of Daphni, Hosios Loukas and Nea Moni of Chios*
Lokalita Svetového dedičstva UNESCO

Monastier Nea Moni
Štát Grécko Grécko
Typ kultúrna pamiatka
Kritériá i, iv
Identifikačné č. 537
Región** Lokality Svetového dedičstva v Európe
Súradnice 38°24′0″S 26°01′0″V / 38,40000°S 26,01667°V / 38.40000; 26.01667
História zápisu
Zápis 1990  (14. zasadnutie)
* Názov ako je zapísaný v zozname Svetového dedičstva.
** Klasifikované regióny podľa UNESCO.

Nea moni je byzantský monastier na gréckom ostrove Chios v Egejskom mori.

Monastier Nea Moni dal vybudovať v 11. storočí byzantský cisár Konštantín IX. Monomachos. Konštantín (1000? – 1055) žil istý čas vo vyhnanstve na ostrove Lesbos. Podľa legendy ho vo vyhnanstve navštívili traja mnísi, ktorí priniesli zázračnú ikonu s obrazom Panny Márie a predpovedali mu, že jeho vyhnanstvo je len dočasné a že sa stane byzantským cisárom. Konštantín (vtedy len Monomachos) sľúbil, že ak sa tak stane, postaví monastier na mieste, kde sa ikona našla.

Hneď ako sa stal cisárom (1042), sľub splnil. Monastieru poskytol značný majetok a príjmy, takže sa stal najvýznamnejším a najbohatším monastierom v Egejskom mori. Stavba trvala 12 rokov a cisár zomrel pred jej dokončením. Sláva a moc monastiera pretrvala až do roku 1822, kedy ho vyplienili Turci. Skazu dokončilo zemetrasenie v roku 1881.

Dodnes sa zachoval hlavný kostol (katholikon) zasvätený Nanebovzatiu Panny Márie, dva menšie kostoly (kostol sv. Kríža a kostol Aghia Panteleimona), obydlia mníchov (kélie), trapeza – jedáleň mníchov a podzemná cisterna na zhromažďovanie dažďovej vody. Monastier je obohnaný hradbami a strážený obrannou vežou.

Mozaiky v Nea Moni

Architektúra hlavného kostola je oktagonálneho typu, ktorý sa dnes nachádza len na ostrovoch Chios a Cyprus.

Najcennejšou súčasťou monastiera sú pôvodné mozaiky. Hlavnými témami mozaikových obrazov je Spasiteľ (Pankrator), obrazy zo života Ježiša Krista a archanjeli Michal a Gabriel. Na zlatom pozadí vystupujú postavy neobyčajne plasticky. Pozoruhodná je jednota dramatického výrazu a zvyčajnej byzantskej jednoduchosti kresby. Predstavujú dokonalú ukážku stredného obdobia byzantského umenia.

Monastier bol v roku 1990 spoločne s monastiermi Dafni (pri Aténách) a Hossios Lukas (pri Delfách) zapísaný do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Nea Moni na českej Wikipédii.