Korytársky potok (prítok Vydrova)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Korytársky potok

(prítok Vydrova)

potok
Zdrojnica Tlstý javor, Veporské vrchy
Ústie Vydrovo, Vydrovo
Dĺžka 4,9 km
Povodie Hron
Rád toku V.
Hydrologické poradie 4-23-01-092
Číslo recipienta 4-23-01-3457
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Korytársky potok je potok na Horehroní, v centrálnej časti okresu Brezno.[1] Je to pravostranný prítok Vydrova, meria 4,9 km a je tokom V. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení vo Veporských vrchoch, v podcelku Balocké vrchy[2], na severovýchodnom svahu Tlstého javora (1 068 m n. m.), v nadmorskej výške približne 930 m n. m.[3]

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Od prameňa tečie na hornom toku severozápadným smerom, sprava priberá najprv krátky prítok z JJZ svahu vrchu Nad Skalicou (939 m n. m.), potom z tej istej strany krátky prítok zo západného svahu tohto vrchu a zľava priberá prítok zo severozápadného svahu Tlstého javora. Následne priberá z pravej strany prítok z juhozápadného svahu Krížneho (939,4 m n. m.), tiež sprava prítok zo západného svahu Krížneho, následne zľava potok Pusté a mení smer toku na sever. Na strednom toku priberá pravostranný prítok zvaný Laboška, na dolnom toku sa ešte na krátkom úseku stáča na severozápad a na južnom úpätí Urbanovho vrchu (809,1 m n. m.), juhozápadne od čiernobalockej miestnej časti Vydrovo v doline Vydrovo, sa v blízkosti horárne Kyslé vlieva v nadmorskej výške približne 570 m n. m. do Vydrova.[3]

Iné názvy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Korytárka
  • Koritárska
  • Koryrársko

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-07-06]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-07-06]. Dostupné online.
  3. a b Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-07-06]. Dostupné online.