Kostol svätých Cyrila a Metoda (Lehota pod Vtáčnikom)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kostol svätých Cyrila a Metoda
Farský
Patrocínium: svätý Cyril a Metod
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Trenčiansky kraj
Okres Prievidza
Obec Lehota pod Vtáčnikom
Náboženstvo  
 - cirkev rímskokatolícka
 - provincia Západná
 - diecéza Banskobystrická
 - dekanát Prievidza
 - farnosť Lehota pod Vtáčnikom
Súradnice 48°41′44″S 18°35′39″V / 48,695524°S 18,594178°V / 48.695524; 18.594178
Architekt Jozef Koryčánek
Výstavba 1947
 - dokončenie 1949
Dátum  
 - posvätenia 5. 7. 1949
Štátny znak SRNárodná kultúrna pamiatka SR
ÚZPF[1]
 - číslo 307-844/0
 - dátum zápisu 31. 10. 1963
Poloha kostola na Slovensku
Poloha kostola na Slovensku
Poloha v rámci kraja
Poloha v rámci kraja
Wikimedia Commons: Church of Saints Cyril and Methodius (Lehota pod Vtáčnikom)
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Kostol svätých Cyrila a Metoda v Lehote pod Vtáčnikom pochádza z rokov 1947-1949.

Podmienkou biskupského úradu pre zriadenie farnosti bola výstavba nového kostola, keďže malý kostol už nestačil pojať veriacich. Podnet nitrianskeho biskupa Karola Kmeťku sa dal realizovať až po skončení druhej svetovej vojny. Naliehavej požiadavky na stavbu priestrannejšieho chrámu sa ujal veľkolehotský farár Štefan Struhár. Poďla žiadosti veriacich nový kostol mal byť vysvätený sv. Cyrilovi a Metodovi.

Povolenie na stavbu udelil Biskupský úrad v Nitre 1. februára 1949. Rímskokatolícky farský úrad vo Veľkej Lehote vydal prosbu o milodar na kostol v podobe tlačeného listu, ktorý sa rozposielal po celom Slovensku. V mene chudobných farníkov sa tento list obracal na kňazov a veriaich, aby napomohli stavbu kostola s cieľom udržať vieru v Boha a náboženský život medzi robotníctvom a pribúdajúcimi baníkmi, keďže v ťažkých povojnových časoch veriaci farnosti sami nestačili financovať plánovaný náklad 4 milióny korún. Ako ozvena na na prosebnú výzvu prichádzali milodary poštou. Niektorí farníci robili podomové zbierky. Miestny farár Štefan Struhár, ktorý má veľké zásluhy o výstavbu kostola, posielal osobnitné listy na rozličné inštitúcie.

Návrh kostola po stránke liturgickej a umeleckej vyhotovil páter Valér Zavarský, SJ. Stavbu projektoval architekt Jozef Koryčánek. Realizácia stavby sa zverila dvom murárskym majstrom nemeckého pôvodu Ladislavovi Richterovi a Michalovi Ševčíkovi.

S modlitbou na perách a čakanom v ruke začali miestni veriaci pracovať na kostole 22. mája 1947. Patrónom kostola boli bývalí urbárnici, ktorí na stavbu obetovali 3500 kubíkov dreva a darovali povozy, čo zhromažďovali stavebný materiál už od roku 1946.

Kostol bol posvätený Mons. Rudolfom Formánekom 12. októbra 1947. Do základného kameňa pod vežou je vložená pamätná listina.

Výstavba kostola trvala až do roku 1949, kedy bol kostol aj jeho hlavný oltár vysvätený dr. Eduardom Nécseyom na sviatok sv. Cyrila a Metoda 5. júla 1949. Po obradoch v kostole bol požehnaný transformátor a kňaz ako prvý zapol elektrické osvetlenie.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pamiatkový objekt – podrobnosti [online]. Bratislava: Pamiatkový úrad SR, [cit. 2019-11-19]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]