Koza kamerunská

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Koza kamerunská je najmenšie plemeno kozy domácej pôvodom zo západného pobrežia Afriky. V dospelosti dosahuje výšku len 30 až 40 cm a hmotnosť 15 až 20 kg. V Kamerune sa chová v dvoch rázoch, väčší Kirdi je chovaná na severe krajiny a v priľahlej časti Čadu a Stredoafrickej republiky, zatiaľ čo menšia Kosi na juhu a západe krajiny.

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Je to nenáročné mäsové plemeno, ktoré je schopné prežiť v oblastiach s veľmi chudobnou vegetáciou. Živí sa trávou, listami kríkov a stromov. Kozy sa v Afrike chovajú výhradne pre mäso a kožu, mlieka je málo, takže stačí iba pre kozľatá.

Pre plemeno sú typické krátke končatiny a objemné brucho, jedná sa o tzv. achondropláziu. Uši sú tiež krátke, obe pohlavia majú rohy. Sú to prispôsobivé a obratné zvieratá s tvrdou konštitúciou, ľahko zdolávajú náročnejšie prekážky a dokážu šplhať na nízke stromy.

Samica je 150 až 170 dní gravidná, rodí väčšinou 2 mláďatá vážiace 1 až 2,5 kg. Dožíva sa maximálne 15 rokov veku.

Na Slovensku a Česku sa využíva na údržbu svahov vypásaním a ako obľúbené zviera detských kútikov zoologických záhrad. Dôvodom umiestnenia v detských kútikoch je najmä skutočnosť, že kamerunské kozy oboch pohlaví sú vždy neagresívne, priateľské a je možné k nim bez obáv pustiť aj malé deti[1]. Na Slovensku sa nachádzajú: v ZOO Košice, ZOO Bratislava, ZOO Bojnice, v Česku sú napríklad v ZOO Liberec, ZOO Brno, ZOO Jihlava, ZOO Plzeň, ZOO Tábor alebo v ZOO Ostrava.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Chov kamerunských koz. [Cit. 2015-10-29].

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kamerunská koza na českej Wikipédii.

Extérne odkazy[upraviť | upraviť zdroj]