Kristovo pokúšanie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kristovo pokúšanie

Základné informácie
AutorSandro Botticelli
Rok1481 - 1482
Technikafreska
Rozmery345 × 555 cm
GalériaVatikánske múzeá, Vatikán

Kristovo pokúšanie (tal. Prove di Cristo) je názov nástennej fresky namaľovanej talianskym renesančným umelcom Sandrom Botticellim.

Freska je súčasťou nástennej výmaľby Sixtínskej kaplnky, vytvorenej v rokoch 1481 - 1482 pre pápeža Sixta IV.

Podobne ako ostatné fresky i Kristovo pokúšanie, tretia scéna v Kristovom cykle, je plné náboženskej symboliky.

Ústredný príbeh maľby spočívajúci v trojitom diablovom pokúšaní Krista, ako ho popisuje Matúšovo evanjelium sa odohráva v pozadí maľby. Diabol v prestrojení za pustovníka na maľbe vľavo hore vyzýva Krista, aby premenil kamene na chlieb; na strednej scéne stojí spolu s Kristom na streche chrámu a nabáda ho, aby sa vrhol dolu. Tretí raz diabol pokúša Ježiša na vrchole hory vpravo, kde mu ukazuje nádheru svetského bohatstva a ponúka mu ho. Za oboma postavami vidíme trojicu anjelov prestierajúcich stôl k prijatiu oltárnej sviatosti. Táto scéna obsahuje skrytú symboliku, ktorú možno pochopiť iba v spojitosti s udalosťami v popredí maľby.

V strede vľavo stojí na úpätí hory Kristus s troma anjelmi, ktorým vysvetľuje dej v popredí. Tu sa odohráva židovská obeť, kde najvyšší kňaz prijíma misu naplnenú krvou obetných zvierat, prinášaných účastníkmi obradu. Krv v tomto prípade symbolizuje ukrižovaného Krista, ktorý pre spásu ľudstva neváhal obetovať svoje telo a krv. Jeho obeť, obnovovaná pri svätom prijímaní, tu vyjadruje stôl pripravovaný anjelmi.

Námet fresky možno chápať aj inak. V tomto prípade je dôležitou stavba v strede maľby. Je ňou rímska nemocnica s Kostolom Santo Spirito in Sassia, postavená za pápeža Sixta IV., čo je v tomto prípade narážka na liečiteľské schopnosti Ježiša Krista. Ide tu teda o spojitosť medzi Kristovými zázrakmi uzdravenia, významom nemocnice ako inštitúcie zaoberajúcej sa liečením chorých a starostlivosťou sv. Františka o chorých (Sixtus IV. bol františkán).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Autoportrét
Autoportrét
Prehľadný zoznam obrazov Botticelliho
pozri

Zoznam Botticelliho diel

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • B. Deimlingová, Sandro Botticelli, Taschen/Nakladateľstvo Slovart, 2004, ISBN 80-7209-515-3
  • B. Wadiová, Botticelli, Odeon, Praha, 1971