Kurt Lewin

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kurt Lewin
americký psychológ nemeckého pôvodu
Pamätná tabuľa na rodnom dome v Mogilno
Pamätná tabuľa na rodnom dome v Mogilno
Rod. menoKurt Zadek Lewin
Narodenie9. september 1890
Mogilno, Poľsko
Úmrtie12. február 1947 (56 rokov)
Newtonville, Massachusetts, USA
Alma materAlbert-Ludwigs-Universität Freiburg
Ludwig-Maximilians-Universität München
RodičiaLeopold Lewin
Recha Engel[1]
ManželkaMaria Landsberg (1917 – 1927)
Gertrud Weiss (1929 – 1947)
Deti4
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Kurt Lewin

Kurt Zadek Lewin (* 9. september 1890, Mogilno, Poľsko – † 12. február 1947, Newtonville, Massachusetts, USA) bol americký psychológ nemeckého pôvodu, špecializujúci sa na sociálnu psychológiu a behaviorizmus, hlavná škola ľudských vzťahov. Jeho práca zahŕňala akčný výskum na teórii poľa, považuje sa za autora pojmu skupinová dynamika, ktorý je hlavným pojmom priemyselnej psychológie, ktorý sa neskôr stal psychológiou práce. Venoval sa topologickej psychológii. Vypracoval dynamickú teóriu osobnosti.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa bohatým obchodníkom patriacim do strednej vrstvy ako druhé dieťa zo štyroch detí. Ako 19-ročný začal študovať medicínu vo Freiburgu a potom pokračoval v štúdiu biológie na univerzite v Mníchove. Štúdium ukončil na Humboldtovej univerzite v Berlíne, kde získal doktorát v roku 1916.

V roku 1917 Kurt Lewin napísal svoju prvú knihu o psychológii. Na základe skúseností zo zákopov sa mu podarilo dokázať, že vízia krajiny sa líši v závislosti od toho, či ste vojak (na ktorého nepriateľ môže udrieť kedykoľvek), alebo či sa jednoducho prechádzate. Preto dospel k záveru, že zastúpenie prostredia silne závisí od motivácie, očakávania a vlastností jedinca.

V roku 1926 bol menovaný profesorom psychológie na Humboldtovej univerzite vo veku 36 rokov. V roku 1933 po nástupe Hitlera k moci z Nemecka emigroval do USA.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. STOCK, Armin. Kurt Lewin [online]. uni-wuerzburg.de, [cit. 2020-09-14]. Dostupné online. Archivované 2020-11-28 z originálu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kurt Lewin na anglickej Wikipédii.