Preskočiť na obsah

Lazzaro You Hueng-Sik

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Lazzaro You Hueng-sik)
Lazzaro You Hueng-Sik
kardinál Svätej rímskej cirkvi
prefekt Dikastéria pre klérus
Kardinál Lazarus You Heung-sik v roku 2023
Kardinál Lazarus You Heung-sik v roku 2023
Erb Lazzaro You Hueng-Sik
Lux mundi
Svetlo sveta
Štát pôsobeniaVatikán Vatikán
Funkcie a tituly
prefekt Dikastéria pre klérus
2. august 2021 –
Predchodca Beniamino Stella doteraz vo funkcii Nástupca
Predchádzajúce funkcie
  • prezident Katolíckej univerzity v Daejeone
    (1998 – 2003)
  • Biskup koadjútor z Daejeonu
    (2003 – 2005)
  • Biskup z Daejeonu
    (2005 – 2021)
Biografické údaje
Narodenie17. november 1951 (72 rokov)
Nonsan, Južná Kórea
Alma materKórejská katolícka univerzita
Pápežská Lateránska univerzita
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka
Kňaz
Kňazská vysviacka9. december 1979 (28 rokov)
Biskup
MenovanieJán Pavol II.
Konsekrácia19. august 2003 (51 rokov)
SvätiteľJoseph Kjong Kam-njong
biskup
SpolusvätiteliaMathias I Jong-hun
Joseph I Han-tchek
Kardinál
Menovanie27. august 2022 (70 rokov)
František
Stupeňkardinál-diakon
Titulárny kostolGesù Buon Pastore alla Montagnola
Odkazy
Lazzaro You Hueng-Sik na catholic-hierarchy.org angl.
Spolupracuj na Commons Lazzaro You Hueng-Sik

Mons. Lazzaro You Hueng-Sik (* 17. november 1951, Nonsan, Južná Kórea) je juhokórejský rímskokatolícky kňaz, biskup, kardinál a prefekt Dikastéria pre klérus.

Lazarus You Heung-sik sa narodil 17. novembra 1951 v Nonsan, Južná Kórea. Ako šestnásťročný bol pokrstený ako katolík. Najprv študoval v Soule na Katolíckej univerzite v Kórei a potom v Ríme, kde získal titul z dogmatickej teológie na Pápežskej Lateránskej univerzite. Za kňaza bol vysvätený 9. decembra 1979.

Medzi jeho úlohy patrilo pôsobenie ako pomocný kňaz v diecéznej katedrále, riaditeľ rekolekčného domu a riaditeľ vzdelávacieho centra. Od roku 1994 pôsobil ako duchovný vodca a profesor na Katolíckej univerzite v Daejeone; sa stal jeho prezidentom v rokoch 19982003. Bol spojený s Hnutím fokoláre a zúčastňoval sa medzinárodných stretnutí biskupov, ktorí ho propagujú.

Pápež Benedikt XVI. ho 9. júla 2003 vymenoval za biskupa koadjútora diecézy Daejeon.[1] Biskupské vysvätenie prijal 19. augusta 2003 od biskupa Josepha Kyeonga Kap-ryonga z Daejeonu.Biskupom sa stal po odchode Kyeonga do dôchodku 1. apríla 2005.[2]

Pápež Benedikt XVI. ho 29. mája 2007 vymenoval za člena Pápežskej rady Cor unum. Ako biskup z Daejeonu viedol niekoľko výborov Katolíckej biskupskej konferencie Kórey, vrátane výborov pre migrantov, službu mládeže a presadzovanie veci kórejských mučeníkov.

V roku 2014 jeho diecéza hostila pápeža Františka, ktorý celebroval omšu na štadióne svetového pohára Daejeon, zúčastnil sa Ázijských dní mládeže a stretol sa s ázijskými biskupmi. V roku 2018 sa zúčastnil na biskupskej synode o mládeži a rozlišovacej schopnosti pápežským menovaním. Opísal situáciu mladých ľudí v Kórei: "Od detstva vyrastajú vo vysoko konkurenčnej spoločnosti. Konkurencia narúša bratské vzťahy, zavrhuje priateľstvá a živí osamelosť." Synodu využil na stretnutie s dvoma zúčastnenými biskupmi z Číny. Vyjadril nádej na mier na Kórejskom polostrove; predstavoval si prípadnú pápežskú návštevu Severnej Kórey, ale varoval, že si to bude vyžadovať rozsiahle prípravy, „začínajúc otázkou náboženskej slobody a prítomnosti kňazov“. 14. októbra 2020 sa stal tajomníkom Kórejskej biskupskej konferencie.

Pápež František ho 11. júna 2021 vymenoval za nástupcu kardinála Beniamina Stellu vo funkcii prefekta Kongregácie pre klérus, pričom dátum jeho nástupu do úradu nie je špecifikovaný. Dostal osobný titul arcibiskupa spolu s titulom emeritného biskupa z Daejeonu.Následne sa presťahoval do Ríma a 2. augusta prevzal jeho nový post prefekta.

Vo februári 2022 sa zúčastnil na cirkevnej univerzite San Damaso v Madride v Španielsku na konferencii piateho ročníka pastoračných aktualizácií pre kňazov.

Pápež František ho 29. mája 2022 oznámil, že ho povýši do hodnosti kardinála.[3] Dňa 27. augusta ho pápež František vymenoval za kardinála-diakona a poveril ho diakonátom Gesù Buon Pastore alla Montagnola.

Pápež František ho 13. júla 2022 vymenoval za člena Dikastéria pre biskupov.

Referencie

[upraviť | upraviť zdroj]
  1. Vatican News. "Rinunce e Nomine, 09.07.2003" (Tlačová správa) (v taliančine). Tlačová kancelária Svätej stolice. 9. júla 2003 [online]. catholicnewsagency.com. Dostupné online. (po taliansky)
  2. Vatican News. "Rinunce e Nomine, 01.04.2005" (Tlačová správa) (v taliančine). Tlačová kancelária Svätej stolice. 1. apríla 2005 [online]. catholicnewsagency.com. Dostupné online. (po taliansky)
  3. Vatican News. „Pápež oznamuje 21 nových kardinálov z celého sveta“ . Vatikánske správy. 29. mája 2022 [online]. catholicnewsagency.com. Dostupné online. (po anglicky)

Iné projekty

[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lazarus You Heung-sik na anglickej Wikipédii.