Zoznam kardinálov vymenovaných pápežom Františkom

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Pápež František počas svojho doterajšieho pontifikátu vymenoval v šiestich konzistóriách 88 kardinálov. Z okolitých krajín bol dosiaľ vymenovaný len jeden kardinál Konrad Krajewski z Poľska a kanadský kňaz pochádzajúci z Československa Michael Czerny.

Konzistórium 22. februára 2014[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ITA Pietro kardinál Parolin
  2. ITA Lorenzo kardinál Baldisseri
  3. DEU Gerhard Ludwig kardinál Müller
  4. ITA Beniamino kardinál Stella
  5. ENG Vincent Gerard kardinál Nichols
  6. NIC Leopoldo José kardinál Brenes Solórzano
  7. CAN Gérald Cyprien kardinál Lacroix
  8. CIV Jean-Pierre kardinál Kutwa
  9. BRA Orani João kardinál Tempesta
  10. ITA Gualtiero kardinál Bassetti
  11. ARG Mario Aurelio kardinál Poli
  12. KOR Andrew kardinál Yeom Soo-jung
  13. CHI Ricardo kardinál Ezzati Andrello
  14. BFA Philippe Nakellentuba kardinál Ouédraogo
  15. PHL Orlando Beltran kardinál Quevedo
  16. HTI Chibly kardinál Langlois
  17. ITA Loris Francesco kardinál Capovilla
  18. ESP Fernando kardinál Sebastián Aguilar
  19. LCA Kelvin Edward kardinál Felix[1]

Konzistórium 14. februára 2015[upraviť | upraviť zdroj]

  1. FRA Dominique François Joseph kardinál Mamberti
  2. PRT Manuel José kardinál Macário do Nascimento Clemente
  3. ETH Berhaneyesus Demerew kardinál Surafiel
  4. NZL John Atcherley kardinál Dew
  5. ITA Edoardo kardinál Menichelli
  6. VNM Pierre kardinál Nguyên Văn Nhon
  7. MEX Alberto kardinál Suárez Inda
  8. MYA Charles Maung kardinál Bo
  9. THA Francis Xavier Kriengsak kardinál Kovithavanij
  10. ITA Francesco kardinál Montenegro
  11. URU Daniel Fernando kardinál Sturla Berhouet
  12. ESP Ricardo kardinál Blázquez Pérez
  13. PAN José Luis kardinál Lacunza Maestrojuán
  14. CPV Arlindo kardinál Gomes Furtado
  15. TGA Soane Patita Paini kardinál Mafi
  16. COL José de Jesús kardinál Pimiento Rodriguez
  17. ITA Luigi kardinál de Magistris
  18. DEU Karl-Josef kardinál Rauber
  19. ARG Luis Héctor kardinál Villalba
  20. MOZ Júlio Duarte kardinál Langa[2]

Konzistórium 19. novembra 2016[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ITA Mario kardinál Zenari
  2. CAF Dieudonné kardinál Nzapalainga
  3. ESP Carlos kardinál Osoro Sierra
  4. BRA Sérgio kardinál da Rocha
  5. USA Blase Joseph kardinál Cupich
  6. BGD Patrick kardinál D’Rozario
  7. VEN Baltazar Enrique kardinál Porras Cardozo
  8. BEL Josef kardinál De Kesel
  9. MUS Maurice Evenor kardinál Piat
  10. USA Kevin Joseph kardinál Farrell
  11. MEX Carlos kardinál Aguiar Retes
  12. PNG John kardinál Ribat
  13. USA Joseph William kardinál Tobin
  14. MAS Anthony Soter kardinál Fernandez
  15. ITA Renato kardinál Corti
  16. LES Sebastian Koto kardinál Khoarai
  17. ALB Ernest kardinál Simoni[3]

Konzistórium 28. júna 2017[upraviť | upraviť zdroj]

  1. MLI Jean kardinál Zerbo
  2. ESP Juan José kardinál Omella Omella
  3. SWE Anders kardinál Arborelius
  4. LAO Louis-Marie Ling kardinál Mangkhanekhoun
  5. ESA José Gregorio kardinál Rosa Chávez[4]

Konzistórium 28. júna 2018[upraviť | upraviť zdroj]

  1. IRQ Louis Raphaël I kardinál Sako
  2. ESP Luis Francisco kardinál Ladaria Ferrer
  3. ITA Angelo kardinál De Donatis
  4. ITA Giovanni Angelo kardinál Becciu
  5. POL Konrad kardinál Krajewski
  6. PAK Joseph kardinál Coutts
  7. PRT António Augusto kardinál dos Santos Marto
  8. PER Pedro Ricardo kardinál Barreto Jimeno
  9. MAD Désiré kardinál Tsarahazana
  10. ITA Giuseppe kardinál Petrocchi
  11. JPN Thomas Aquino Manyo kardinál Maeda
  12. MEX Sergio kardinál Obeso Rivera
  13. BOL Toribio kardinál Ticona Porco
  14. ESP Aquilino kardinál Bocos Merino[5]

Konzistórium 5. októbra 2019[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ESP Miguel Ángel kardinál Ayuso Guixot
  2. POR José Tolentino kardinál Calaça de Mendonça
  3. IDN Ignatius kardinál Suharyo Hardjoatmodjo
  4. CUB Juan de la Caridad kardinál García Rodríguez
  5. COG Fridolin kardinál Ambongo Besungu
  6. LUX Jean-Claude kardinál Höllerich
  7. GUA Alvaro Leonel kardinál Ramazzini Imeri
  8. ITA Matteo Maria kardinál Zuppi
  9. MAR Cristóbal kardinál López Romero
  10. CAN Michael kardinál Czerny
  11. ENG Michael Louis kardinál Fitzgerald
  12. LTU Sigitas kardinál Tamkevičius
  13. ANG Eugenio kardinál Dal Corso[6]

Konzistórium 28. novembra 2020[upraviť | upraviť zdroj]

  1. MLT Mario kardinál Grech
  2. ITA Marcello kardinál Semeraro
  3. RWA Antoine kardinál Kambanda
  4. USA Wilton kardinál Gregory
  5. PHL José kardinál Advincula
  6. CHL Celestino Aós kardinál Braco
  7. BRN Cornelius kardinál Sim
  8. ITA Augusto Paolo kardinál Lojudice
  9. ITA Mauro kardinál Gambetti
  10. MEX Felipe Arizmendi kardinál Esquivel
  11. ITA Silvano Maria kardinál Tomasi
  12. ITA Raniero kardinál Cantalamessa
  13. ITA Enrico kardinál Feroci[7][8]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. CHENEY, David M.. Consistory – 2014; 22 February 2014 [online]. catholic-hierarchy.org, [cit. 2019-09-09]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. CHENEY, David M.. Consistory – 2015; 14 February 2015 [online]. catholic-hierarchy.org, [cit. 2019-09-09]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. CHENEY, David M.. Consistory – 2016; 19 November 2016 [online]. catholic-hierarchy.org, [cit. 2019-09-09]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. CHENEY, David M.. Consistory – 2017; 28 June 2017 [online]. catholic-hierarchy.org, [cit. 2019-09-09]. Dostupné online. (po anglicky)
  5. CHENEY, David M.. Consistory – 2018; 28 June 2018 [online]. catholic-hierarchy.org, [cit. 2019-09-09]. Dostupné online. (po anglicky)
  6. CHENEY, David M.. Consistory – 2019; 5 October 2019 [online]. catholic-hierarchy.org, [cit. 2019-09-09]. Dostupné online. (po anglicky)
  7. Svätý Otec vymenoval 13 nových kardinálov [online]. Vatican News, 2020-10-25, [cit. 2020-10-25]. Dostupné online.
  8. Annuncio di Concistoro il 28 novembre per la creazione di nuovi Cardinali, 25.10.2020 [online]. Bolletion Sala Stampa Dela Santa Sede, 2020-10-25, [cit. 2020-10-25]. Dostupné online. (po taliansky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]