Leslie Mannová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Leslie Mann)
Leslie Mannová
Leslie Mann v roku 2018.
Celé menoLeslie Jean Mann
Narodenie 26. marec 1972 (52 rokov)
San Francisco, Kalifornia, Spojené štáty
Povolanieherečka, komediantka
Roky pôsobenia1991 – súčasnosť
ManželJudd Apatow (od 1997)
DetiMaude (* 1997), Iris (* 2002)

Leslie Jean Mann (* 26. marec 1972, San Francisco, Kalifornia, USA)[1] je americká herečka, komička a filantropka.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Leslie sa narodila v San Franciscu v Kalifornii a vyrastala na Newport Beach. Jej babka bola dcérou fínskych prisťahovalcov a má troch starších bratov. Vyštudovala strednú školu Corona del Mar, ďalej sa sústredila na herectvo, ktoré aj vyštudovala so zameraním na komédiu a improvizáciu.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Svoju kariéru začala už ako osemnásťročná, keď sa objavovala v niekoľkých reklamách. V roku 1991 sa objavila vo filme Virgin High, ktorý nezožal veľký úspech. V roku 1995 potvrdila svoju účasť v komédii Bena Stillera The Cable Guy, kde hrala po boku Jima Carreyho. Neskôr sa objavila v úlohe Ursuly po boku Brendana Frasera v komédii Kráľ džungle. Od filmových štúdií si dala pauzu a vrátila sa k nim až v roku 1999 filmom Big Daddy. Svoj herecký talent ukázala aj v dramatickom filme Timecode (2000). V nezvyčajnej úlohe sa predstavila v roku 2005 po boku Stevea Carella v komédii 40 rokov panic.

V roku 2007 hrala vo filme, ktorý režíroval jej manžel Judd Apatow, Nabúchaná, po boku herečky Katherine Heigl v hlavnej úlohe. Recenzie na adresu Mannovej boli pozitívne a získala aj nomináciu od Asociácie filmových kritikov v Chicagu. Film získal cenu People's Choice Award za „obľúbenú filmovú komédiu“, bol menovaný ako jeden z desiatich filmov roka AFI.

V roku 2011 si Leslie zahrala manželku Jasona Batemana v komédii V cudzej koži. Film obsahoval aj scény, v ktorých figurovala Mannová nahá. Tieto scény boli však vytvorené pomocou špeciálnej digitálnej animácie. V rovnakom roku prepožičala svoj hlas postave menom Linda v animovanom filme Rio.

Zahrala si tiež v pokračovaní filmu Nabúchaná, tentokrát bez Katherine Heigl, s názvom Štyridsiatka na krku (2012). Film hovorí o manželstve Debbie (Mannová) a Petea (Paul Rudd), ktoré prechádza krízou. Vo filme si jej dcéry zahrali skutočné dcéry Mannovej, ktoré má s Juddom Apatowom, ktorý film režíroval. O rok neskôr si zahrala menšiu rolu vo filme The Bling Ring, v príbehu inšpirovanom skutočnými udalosťami teenagerov z Los Angeles, ktorý okrádali miestne celebrity.

Po boku Cameron Diaz a Kate Upton si v roku 2014 zahrala podvádzanú manželku Kate vo filme Jedna za všetky. Film získal pozitívne recenzie. V rovnakom roku Mannová pracovala aj na pokračovaní animovanej rozprávky Rio 2 a v roku 2016 sa objavila v romantickej komédií How to Be Single spolu s Dakotou Johnson, Rebel Wilson či Alison Brie.

Leslie Mann s manželom Juddom Apattowom v roku 2012

V roku 2018 sa predstavila v filme Blockers a na rok 2019 sa má objaviť vo filme Temná tvár Brooklynu po boku Brucea Willisa. V roku 2020 si zahrala v britskom filme Blithe Spirit, po boku Judi Dench.

V roku 2022 mal premiéru film V bubline, ktorý režíroval jej manžel Judd Apatow a v rovnakom roku, bude mať premiéru film aj Cha Cha Real Smooth.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 9. júna 1997 sa vydala za režiséra a producenta Judda Apatowa, s ktorým sa stretla počas konkurzov na film The Cable Guy (1996). Majú dve dcéry, Maude (* 1997) a Iris (* 2002), ktoré účinkovali vo filmoch Nabúchaná, Komici a 40 na krku ako dcéry Mannovej.

S manželom sú dlhoročnými podporovateľmi neziskovej organizácie 826LA, ktorá sa zameriava na povzbudzovanie a rozvíjanie písacích zručností znevýhodnenej mládeže. Tiež sa podieľajú na Stuart House UCLA Rape Treatment Centre, ktoré slúži na podporu sexuálne zneužívaných detí a ich rodín. Filantropia Mannovej a Apatowa bola v roku 2012 ocenená Výskumným programom pre výskum rakoviny detí, ktorý udelil páru v roku 2012 cenu „Children's Choice Award“ za prácu s deťmi a rodinami, ktoré sa zaoberajú detskou rakovinou. V roku 2009 bol pár tiež uznaný The Fulfillment Fund, ktorý ich ocenil za ich dlhoročnú prácu s organizáciami.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. https://www.imdb.com/name/nm0005182/?ref_=nmbio_bio_nm

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Leslie Mann na anglickej Wikipédii.