Libín (Šumavské podhorie)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Libín
vrch
Rozhľadňa na Libíne
Štát Česko Česko
Región Juhočeský kraj
Okres Prachatice
Pohorie Šumava
Poloha Šumavské podhorie
 - výška 1 093 m n. m.
 - súradnice 48°58′43.855″S 14°00′42.384″V / 48,97884861°S 14,01177333°V / 48.97884861; 14.01177333
Geologické zloženie Rula
Poloha v rámci Česka
Poloha v rámci Česka
Wikimedia Commons: Libín
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Libín je 1 093 m n. m. vysoký vrchkm južne od Prachatíc. Je najvyšším vrcholom Šumavského podhoria, patrí do geomorfologického podcelku Prachatická hornatina a okrsku Libínská hornatina. Tvorí výraznú, zďaleka viditeľnú dominantu nad Prachaticami. Je súčasťou dlhého štruktúrneho chrbáta pretiahnutého od severozápadu na juhovýchod so strmým severovýchodným svahom. Prirodzený horský suťový les je chránený v Prírodnej rezervácii Libín.

Rozhľadňa[upraviť | upraviť zdroj]

Na vrchole Libína sa nachádza 27 metrov vysoká kamenná rozhľadňa valcovitého tvaru, horská chata a telekomunikačná veža. Z rozhľadne možno vidieť mesto Prachatice a veľkú časť Šumavy, ďalej možno dovidieť na Novohradské hory, Českobudějovickú panvu a horu Kleť s rozhľadňou a vysielačom. Je vidieť aj na Písecko, Strakonicko a Brdskú vrchovinu. Za dobrej viditeľnosti možno dovidieť dokonca aj na Alpy.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1880 bol založený Šumavský klub turistov, patriaci k Rakúskemu turistickému klubu. Boli v ňom hlavne Nemci bývajúci v Prachaticiach a okolí. V januári roku 1881 sa konala prvá výročná schôdza pri ktorej vedenie rozhodlo, že postaví rozhľadňu na neďalekom Libíne. Pre stavbu použili návrh architekta Vyskočila z Viedne a potom hľadali peniaze na stavbu. Potrebnú čiastku sa podarilo zložiť z rôznych zdrojov - od členských príspevkov po dary od bohatých priaznivcov klubu. Po dvoch rokoch stavby sa rozhľadňa konečne dočkala slávnostného otvorenia, ktoré sa konalo 16. septembra 1883.

V roku 1935 dostal rozhľadňu do správy Klub československých turistov. Ten uvažoval o zastrešení vyhliadkovej terasy, ale z toho pre vojnu zišlo. Až v roku 1994 bola rozhľadňa opravená a natretá a tak slúži dodnes.

Pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

  • Pútnická kaplnka sv. Filipa Neru (Patriarcha) z rokov 1859 - 61 s krížovou cestou.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • ČERNÝ Jiří: Poutní místa jižních Čech. Milostné obrazy, sochy a místa zvláštní zbožnosti, České Budějovice 2006.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Libín (Šumavské podhůří) na českej Wikipédii.