Rula

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rula
Ortorula
Ortorula
Zloženie
Hlavné minerálykremeň, sľudy, živce (ortoklas, plagioklasy)
Akcesóriegrafit, granáty
Vlastnosti
Textúrapásková
Farbasivá, hnedá

Rula je hornina zo skupiny premenených hornín. Obsahuje (podobne ako granit) kremeň, sľudy a živce. Od granitu sa líši zbridličnatením (plošným usporiadaním minerálov kolmo na smer tlaku). Podobne ako v svore sa v nej nachádza niekedy v menšom množstve aj granát. Má rovnobežne prúžkovitý vzhľad, v ktorom sa striedajú svetlé prúžky kremeňov a živcov s tmavšími prúžkami sľudy - najmä biotitu. Používa sa ako stavebný a dlažbový kameň a štrk. Pomerne rýchlo zvetráva.

Termín rula používaný v slovenčine a češtine je odvodený od názvu mesta Ruhla v nemeckom Durínsku, známom výskytmi rúl.

Klasifikácia[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa pôvodu sa ruly delia na:

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Rula súboru Acasta z Kanady, jedna z dosiaľ najstarších hornín nájdená na zemskom povrchu.

Ruly sa na Slovensku nachádzajú veporiku a všetkých jadrových pohoriach, ich celkový podiel na geologickej stavbe Západných Karpát je malý. Najtypickejšie sú prechody medzi rulami, svormi a biotitickými fylitmi, alebo rulami, migmatitmi a hybridnými granitmi[2]. V Česku sa nachádzajú napr. na Šumave, v Orlických horách, Českomoravskej vrchovine a inde. Ruly súboru Acasta v Kandaskom Severozápadnom teritóriu asi 350 km severne od Yellowknife sú najstaršie známe horniny známe zo zemského povrchu. Ich vek je približne 4,03 miliardy rokov, čo zodpovedá hadaiku[3].

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Minerály a horniny Slovenska - horniny - pararula, ortorula [online]. mineraly.sk, [cit. 2010-01-24]. Dostupné online. Archivované 2016-03-04 z originálu.
  2. Vladár, J., 1981; Encyklopédia Slovenska V. zväzok R - Š. Veda, Bratislava, s. 173
  3. YUICHIRO, U. Current Research Activities (Archean Geology) [online]. homepage.mac.com, [cit. 2010-01-24]. Dostupné online. Archivované 2004-08-15 z originálu. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému rula.