Love the Way You Lie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
„Love the Way You Lie“
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
SingelEminem
spoluúčinkuje Rihanna
z albumu Recovery
Vydaný 8. jún 2010
Formát CD singel
Nahraný 2010
54 Sound, Effigy Studios
Sun Studios
Žáner Hip-hop (hudba)
Dĺžka 4:23
Vydavateľ Shady Records, Aftermath Entertainment, Interscope Records
Producent Alex Da Kid
Textár Marshall Mathers, Alexander Grant, Holly Hafermann, Makeba Riddick
Eminem chronológia singlov
Not Afraid
(2010)
Love the Way You Lie
(2010)
No Love
(2010)

„Love the Way You Lie“ je druhý singel amerického rappera Eminema z jeho siedmeho štúdiového albumu Recovery. Skladba obsahuje vokály barbadoskej speváčky Rihanny. Jej producentom je Alex da Kid. Pieseň je pre Eminema štvrtou a pre Rihannu siedmou piesňou na 1. mieste. Taktiež sa umiestnila na vrchole šiestich ďalších rebríčkov.

Videoklip[upraviť | upraviť zdroj]

Oficiálny videoklip k skladbe debutoval 5. augusta 2010 na internetových stránkach VEVO a YouTube. Video zachytáva dvojicu, ktorá sa navzájom ľúbi a zároveň nenávidí. Vo videoklipe sa striedajú scény v ktorých sa hádajú, rozbíjajú veci a bojujú, so scénami zo šťastnejších čias ich vzťahu. Dvojicu stvárnili hollywoodski herci Dominic Monaghan a Megan Fox.

Okrem toho sa vo videu objavujú zábery na Rihannu spievajúcu refrén na pozadí horiaceho domu, a Eminema rapujúceho v parádnom kukuričnom poli. Video sa hneď po uvedení stalo internetovou senzáciou a za prvých 24 hodín získalo na stránke VEVO 6,6 milióna pozretí. Zároveň zlomilo rekord za najviac pozretí v priebehu 24 hodín na YouTube. 13. októbra 2018 je celkový počet pozretí na YouTube viac ako 1,6 miliardy.

Rebríčky[upraviť | upraviť zdroj]

Singel sa prvýkrát objavil v rebríčku Billboard v tyýždni 10. júla a debutoval na druhom mieste. Prvé miesto v tomto rebríčku dosiahol ešte pred uvedením videa a stal sa tak štvrtým Eminemovým "number one" singlom. Pre Rihannu To bol siedmy number one singel od začiatku jej kariéry v roku 2005. Singel taktiež debutoval na prvom mieste v rebríčku Billboard Digital songs s predajom 338 000 kópií za prvý týždeň. Celkový počet predaných kópií v USA dosiahol 6. februára 2011 hranicu 4 432 000.

Vo Veľkej Británii singel vstúpil do rebríčka UK Singles Chart 4. júla a debutoval na siedmom mieste. Singel sa odvtedy vyšplhal na priečku číslo 2 čo bolo jeho najvyššie umietnenie. Hoci singel nikdy nedosiahol na prvú priečku UK Singles Chart, stal sa najpredávanejšou zkladbou za rok 2010, s celkovým predajom 854 000 kópií.

"Love the Way You Lie" sa stal tretím najpredávanejším singlom roka od cudzokrajného interpreta v Južnej Kórei, kde dosiahol počet 1 200 653 stiahnutí. V Kanade sa skladba stala druhým najpredávanejším singlom roka, za predaj 318 000 kópií.

Part II[upraviť | upraviť zdroj]

Eminem a Rihanna nahrali alternatívnu verziu "Love the Way You Lie", tentoraz s Rihannou ako vedúcou vokalistkou a nazeraním na veci zo ženskej perpektívy. "Part II" sa objavuje na Rihanninom piatom štúdiovom albume Loud ako posledná skladba.

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Sklaba vyhrala cenu za najlepšiu Rap/Hip-Hop nahrávku na Teen Choice Awards 2010. Okrem toho získala 5 nominácií na 53. výročnom udeľovaní cien Grammy.


Rok Ceremónia Ocenenie Výsledok
2010 Teen Choice Awards Choice Music: Rap/Hip-Hop Track vyhral
MTV Europe Music Awards Best Song nominovaný
Best Video nominovaný
Soul Train Awards Best Song Hip-Hop of the Year vyhral
People's Choice Awards Favorite Music Video vyhral
Favorite Song vyhral
2011 Barbados Music Awards Best Collaboration vyhral
NRJ Music Awards Best International Song nominovaný
Video of the Year nominovaný
Grammy Awards Record of the Year nominovaný
Song of the Year nominovaný
Best Rap Song nominovaný
Best Collaboration Rap/Sung nominovaný
Best Short Form Music Video nominovaný
NRJ Music Awards International Song of the Year nominovaný
Video of the Year nominovaný
Billboard Music Awards Top Hot 100 Song nominovaný
Top Digital Song nominovaný
Top Radio Song nominovaný
Top Streaming Song (Audio) nominovaný
Top Streaming Song (Video) nominovaný
Top Rap Song vyhral