Mária Laskarisová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mária Laskarisová
uhorská kráľovná (manželka)
Mária Laskarisová
Panovanie
DynastiaLaskarisovci
Panovanie1235 – 1270
Korunovácia1235
PredchodcaBeatrix d'Este
NástupcaAlžbeta Kumánska
Biografické údaje
Narodenieasi 1206
Úmrtie24. jún alebo 16. júl 1270
Pochovaniefrantiškánsky kostol v Ostrihome
Vierovyznaniekresťanstvo (najprv východné, neskôr latinské)
Rodina
Manžel
Potomstvo
OtecTheodoros I.
MatkaAnna Komnéna Angelová
Odkazy
Spolupracuj na CommonsMária Laskarisová
(multimediálne súbory na commons)

Mária Laskarisová (* asi 1206 – † 24. jún alebo 16. júl 1270) bola dcérou nikájského cisára Theodora I. Laskarida a jeho prvej ženy Anny Komnény Angelovej. V roku 1218 sa vydala za uhorského kráľa Bela IV. a v roku 1235 sa stala uhorskou kráľovnou.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mária bola mladšou sestrou Ireny Laskaridovej, ktorú v roku 1212 cisár Theodor nechal vydať za ním vybraného dediča nikájskeho trónu - Jána III. Duka Vatatza. V tom istom roku Theodor ovdovel a i napriek tomu, že sa neskôr ešte dvakrát oženil, najprv s Filipou Arménskou a potom s Máriou z Courtenay, nového dediča ríši nedal.

Ako mladšia dcéra si preto Mária nemohla vziať manžela, ktorý by si voči Jánovi mohol uplatňovať nárok na nikajský trón. Namiesto toho Theodor dohodol zväzok s uhorským princom Belom IV., najstarším synom Ondreja II. a Gertrúdy Meranskej. K svadbe došlo v roku 1218,keď obaja snúbenci mali v tej dobe len 12 rokov.

Ondrej II. zomrel v roku 1235 a na uhorskom tróne ho vystriedal Belo IV., ktorý vládol 35 rokov.Počas mongolského vpádu do Uhorska bola Mária a jej deti poslané kráľom Belom IV. do pevnosti Klis v Splite, spolu s mnohými ďalšími príslušníkmi uhorskej šľachty.[1]

Belo IV. zomrel 3. mája 1270 a jeho manželka ho prežila len o dva mesiace.[2] Spolu mali 10 detí, medzi nimi i budúceho uhorského kráľa Štefana V., svätú Margitu Uhorskú, svätú Kingu (Kunegundu) Poľskú, či blahoslavenú Helenu (Jolantu).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. SWEENEY, James Ross. ‘Spurred on by the Fear of Death’: Refugees and Displaced Populations during the Mongol Invasion of Hungary » De Re Militari [online]. [Cit. 2019-08-27]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. SCHWENNICKE, Detlev. Die Kaiser von Byzanz in Nikaia 1208–1261 aus den Häusern Laskaris und Batatzes.. 2. vyd. Marburg/Berlin : Verlag Dashöfer, 1984. Kapitola Europäische Stammtafeln: Stammtafeln zur Geschichte der Europäischen Staaten, Neue Folge, s. 182.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]


Mária Laskarisová
Vladárske tituly
Predchodca
Beatrix d'Este
uhorská kráľovná (manželka)
12351270
Nástupca
Alžbeta Kumánska