M1 (linka budapeštianskeho metra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vstup do podzemnej dráhy do stanice Bajcsy-Zsilinszky út, v smere na Vörösmarty tér
Nástupisko stanice Opera na linke
Stará nadzemná stanica linky - dnešná stanica Széchenyi fürdő

M1 alebo „Millenniumi Földalatti Vasút“ (doslova „Miléniová podzemná železnica“), hovorovo Földalatti je jedna z liniek budapeštianskeho metra. Je to najstaršia linka metra na európskej pevnine. Otvorená bola v roku 1896, pri príležitosti osláv milénia. Je dlhá 5 km a nachádza sa na nej 11 staníc.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1870 sa budapeštianske autority rozhodli pre výstavbu v súčasnosti jednej z najvýznamnejších budapeštianskych tried – Andrássy út. Jej výstavba mala napomôcť k odľahčeniu preplnenej Király utca a spojiť Belváros s mestským parkom (Városliget).

Trasa linky

Radnica otvorene nesúhlasila s vedením povrchovej hromadnej dopravy na ulici a čoraz viac sa prikláňala k výstavbe podzemnej dráhy. Budapeštianska radnica poverila nemeckú spoločnosť Siemens & Halske prípravou konštrukčných plánov. Radnica si však dala jednu podmienku, a to, že podzemná dráha musí byť hotová do osláv milénia v roku 1896.

Stavebné práce napredovali pomerne rýchlo. Dráha bola postavená hĺbenou metódou súčasne s výstavbou Andrássy út. Ako prvá podzemná dráha na európskej pevnine bola Millenniumi Földalatti Vasút otvorená 2. mája 1896 za prítomnosti Františka Jozefa I.

Až do roku 1973 mala trasa 3 700 m a desať staníc, pričom jedna z nich (Széchenyi fürdő) bola nadzemná. Vlaky premávali každé dve minúty a podzemná dráha mala celkovú prepravnú kapacitu 35 000 pasažierov denne. Linka má obdivuhodnú secesnú výzdobu. Stanice sú obložené keramickými obkladačkami v bielej a hnedej farbe, vozovku nad traťou podopierajú liatinové stĺpy s ozdobnými hlavicami. Iba stanice, ktoré boli postavené nanovo v 70. rokoch, pôsobia modernejším dojmom.

V roku 1973 bola dokončená prvá väčšia rekonštrukcia podzemnej dráhy. Stanica v zoologickej záhrade (Állatkert) bola zatvorená, stanica Széchenyi fürdő bola preložená do podzemia, nástupištia boli predĺžené a taktiež samotná trať bola predĺžená o ďalších 1 250 m do stanice Mexikói út, kde bolo vybudované aj nové depo. Bol vynovený signalizačný systém a na trať sa dostali nové vlakové súpravy Ganz.

V roku 1976, s dokončením prvého úseku linky , sa začala používať farebná schéma označovania jednotlivých liniek. Pre linku sa odvtedy používa žltá farba. V 80. rokoch sa objavili ďalšie problémy, ktoré si vyžadovali neodkladnú rekonštrukciu – izolácia i samotné koľajnice boli v dezolátnom stave. V roku 1988 sa podarilo iba vystužiť časť tunelov popod Andrássy út a vymeniť izoláciu tunelov medzi Kodály körönd a Hősök tere.

Stanice[upraviť | upraviť zdroj]

Stanica Prestup Otvorená v roku Pôvodný názov
Vörösmarty tér 1896 Gizella tér
Deák Ferenc tér 1896
Bajcsy-Zsilinszky út 1896 Váczy körút
Opera 1896
Oktogon 1896 November Hetedike tér
Vörösmarty utca 1896
Kodály körönd 1896 Körönd
Bajza utca 1896
Hősök tere 1896 Aréna út
Széchenyi fürdő 1896
Mexikói út 1973

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

  • Priemerná vzdialenosť medzi stanicami: 325 m
  • Šírka tunela: 6 m
  • Výška tunela: 2,75 m
  • Dĺžka nástupišťa: 35 m
  • Šírka nástupišťa: 3 m
  • Napätie: 550 V
Vlak linky

Vozový park[upraviť | upraviť zdroj]

Linku obsluhujú trojdielne vozové jednotky značky Ganz.