Madona z Těrlicka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Madona z Těrlicka

Základné informácie
AutorJacob Beinhard
Rok1500
Galéria

Madona z Těrlicka (alebo Těrlická Madona či Panna Mária ustavičnej pomoci z Těrlicka) je neskorogotická maľba z obdobia okolo roku 1500 z dielne Jakuba Beinharda vo Vroclave. Objavil sa náhodne pri reštaurovaní mariánskeho obrazu z kostola svätého Vavrinca v Těrlicku-Kostelci.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Obraz Panny Márie ustavičnej pomoci bol pôvodne umiestnený v kostole Najsvätejšej Trojice, ktorý bol zničený počas výstavby Těrlickej priehrady. Cenné predmety z tejto svätyne boli v roku 1962 prenesené do Kostola svätého Vavrinca v Těrlicku-Kostelci, vrátane mariánskeho obrazu[1]. Vzhľadom na zlý stav diela sa v roku 2015 začali reštaurátorské práce. Počas tohto procesu sa podaril jedinečný objav.

Pôvodne sa predpokladalo, že tento obraz pochádza zo 17. storočia. Obraz bol pokrytý mladšími prvkami, textilnými výšivkami, papierovými a kovovými doplnkami a drobnými votívnymi darčekmi. Po odstránení aplikácií bolo zrejmé, že obraz bol niekoľkokrát premaľovaný. Podrobný reštaurátorský výskum však ukázal, že na doske sa zachovala súvislá vrstva kvalitnej neskorogotickej temperovej maľby z obdobia okolo roku 1500.[2]

Reštaurovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Po odstránení maľby sa prepracovala koncepcia reštaurovania. Celá práca bola rozdelená do dvoch fáz. Najskôr sa vyhotoví kópia votívneho obrazu z kostola svätého Vavrinca, ktorý bol pôvodne určený na reštaurovanie. Zachová si vzhľad z 19. storočia a obnovia sa všetky pôvodné aplikácie. Bola použitá nová základná doska, na ktorú bola prenesená presná kópia obrazu z 19. storočia spolu so všetkými pôvodnými látkovými, papierovými a kovovými prvkami. Tento obraz bol po montáži a zarámovaní umiestnený späť do Kostola svätého Vavrinca v Těrlicku-Kostelci.

V druhej rovine sa zreštauruje neskorogotická tabuľová maľba. Tejto úlohy sa ujala MgA Romana Balcarová.

Z jedného diela tak v priebehu štyroch rokov (2015-2018) vznikli dve maľby.[2]

Hlavnou úlohou reštaurátorov bolo časovo a technicky náročné spevnenie dreveného podstavca, ktorý bol značne poškodený husto zatlčenými malými klincami s neskoršou výzdobou. Gotické maľby boli reštaurované po úplnom odhalení mladších premalieb a pozlátok. Na okrajoch výjavu sa zachovalo gotické značenie, ktoré dokazuje, že formát maľby sa nezmenil a kompozícia je úplná. Obraz polopostavy Madony s korunou na hlave a Ježiškom na rukách je ikonograficky najbližšie k typu Madony Kráľovnej nebies. Oblečený Ježiško drží v jednej ruke knihu - pripomienku evanjelia - a v druhej ruke ľaliu - symbol nevinnosti. Madona drží stonku so siedmimi kvetmi ľalie, ktoré predstavujú sedem bolestí a sedem radostí Panny Márie. Anjeli po stranách a v strede koruny držia v jednej ruke korunu a v druhej hroty, symboly Kristovho umučenia. Kvalitná neskorogotická maľba pochádza z Vroclavu z dielne Jakuba Beinharda okolo roku 1500. Vroclavská proveniencia nie je priamo doložená archívnymi záznamami, ale potvrdzuje ju štylistická analýza diela a porovnanie s prácami Beinhardovej dielne, ktorá bola v tom čase centrom umeleckej tvorby v Sliezsku.

Objavenie Madony z Těrlicka má veľký význam nielen z hľadiska pamiatkovej starostlivosti, ale aj z umeleckohistorického hľadiska. Ide o jedinečný a vzácny príklad neskorogotického umenia v Sliezsku, keďže v Česku sa zachovalo len veľmi málo tabuľových malieb z tohto obdobia[3].

Toto znovuobjavené dielo bolo verejnosti predstavené počas Noci kostolov 24. mája 2019 v kostole svätého Václava v Ostrave[4]. V rámci podujatia Otvorené kostoly tam obraz zostal až do 31. októbra 2019.

V októbri 2019 získali reštaurátorky Romana Balcarová, akademická maliarka Lenka Helfertová a farnosť Těrlicko-Kostelec cenu Patrimonium pro futuro v kategórii objav/nález roka, ktorú udeľuje Národný pamiatkový ústav[2][5].

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Kostel sv. Vavřince na Těrlicku skrývá temné tajemství minulosti [online]. iROZHLAS, [cit. 2021-12-08]. Dostupné online. (po česky)
  2. a b c Objev pozdně gotické deskové malby Madony z Těrlicka - ÚOP Loket [online]. www.npu.cz, [cit. 2021-12-08]. Dostupné online.
  3. Madona z Těrlicka – Římskokatolická farnost [online]. [Cit. 2021-12-08]. Dostupné online. (po česky)
  4. JANUSZEK, Tomáš. V Ostravě bude k vidění Madona z Těrlicka. Moravskoslezský deník, 2019-05-03. Dostupné online [cit. 2021-12-08]. (po česky)
  5. Objev roku! Pod Madonou z Těrlicka byla vzácná 500 let stará gotická malba [online]. www.patriotmagazin.cz, [cit. 2021-12-08]. Dostupné online. (po česky)

Iné projekt[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Madona z Těrlicka na českej Wikipédii.